Otthon készült

Kiderült, mi a magyarok kedvenc levese, meglepő módon nem a gulyás

A leves amolyan igazi jolly joker a magyarok étkezésében, persze nemzetenként, kultúránként és családonként is más formában kerül az asztalra. A receptek is nagy variációt mutathatnak: hiába ugyanaz a leves, mindenki másképp csinálja.

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy leveses nemzet vagyunk. Hazánkban gyerekkorunk erős és kitörölhetetlen emléke a nagymamáink és édesanyánk gőzölgő, aranylóan csillogó húslevese.

Éppen ezért talán nem is meglepő a Falatozz.hu ételrendelő portál felmérésének eredménye, ami alapján gulyásleves igencsak lecsúszott a dobogóról és a legnépszerűbb leves a húsleves lett. A második helyezést a bableves érte el (a babgulyás népszerűbb, mint a Jókai-féle verzió), a bronzérmet pedig meglepő módon a hideg gyümölcsleves érdemelte ki. Negyedik lett a fokhagymakrémleves, majd ötödik a csontleves lett.  A gulyásleves a szerény hatodik helyen végzett.

Fotó: pixabay.com

Levesek a nagyvilágban

A hazai ízek mellett érdemes kitekinteni a nagyvilágba is. Az oroszok legalább annyira levesimádóak, mint mi, sőt, náluk akár főételként is funkcionálnak a tartalmasabb változatok. A céklából készített borscs és – az alkoholfogyasztás után főleg javallott – savanyú uborkás szoljanka a két legismertebb specialitásuk. Mostanra már hazánkban is egyre népszerűbb a vietnami pho leves, amely ázsiai fűszerekkel – főleg korianderrel –, hússal és rizstésztával tölti meg a bendőnket. Érthető okokból a szintén vietnami kacsavér-leves nem szivárgott be a köztudatba.

Thaiföld különleges ízvilággal hódít: az édes-kókusztejes csirkeleves, a Tom Kha és a csípős-savanyú Tom Yum minden ínyenc szívébe és gyomrába belopja magát. Az osztrák nem egy levesnemzet, de a palacsintatésztás erőlevesük, a Frittatensuppe egyszerű és nagyszerű.

A japánok két slágere a miso és a ramen leves: előbbi egy szójababpürés alapléből és némi levesbetétből áll, utóbbi egy szójával ízesített, hússal és zöldségekkel gazdagon pakolt hosszútészta-leves. A japán újévi leves, az ozoni pedig arról ismeretes, hogy párolt rizsgombóc, azaz mochi van benne. A kínai kínálat hiába változatos, a csípős-savanyú leves egyeduralmát nehéz megtörni. Holott méltán lehetnek büszkék az üvegtésztás, gyömbéres csirkelevesükre vagy a shiitake- és fafülgombalevesükre is.

Vannak olyan népi csemegék is, amelyek nem terjedtek el, ugyanakkor jól jellemzik az adott gasztronómiát. Ilyen a brazilok kelbimbós-kolbászos-kukoricalisztes levese, az izlandi langusztakrémleves, az albán paprikaleves és a dél-afrikai struccleves egyaránt.

Megfázásra valódi gyógyír a tanyasi húsleves
Ma már tudományos kutatások is igazolják: a meleg, sós folyadék segíti a "náthavírus" elleni küzdelmet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik