Tippek felhasználáshoz
- Hirtelensültekhez karaj, tarja a legalkalmasabb.
- A tarja különösen flekkenhez, lacipecsenyéhez kitűnő.
- Pörkölthöz, paprikáshoz, raguhoz, csülköt, combot, lapockát vásároljunk.
- Egyben sültekhez sovány combot, vagy rövidkarajt vegyünk.
- Töltött hús dagadóból és oldalasból készülhet. Megkérhetjük a hentest, hogy szúrja fel: gyorsabban és biztosabban megoldja, mint ha otthon – éles megfelelő hosszúságú kés hiányában – magunk próbálkoznánk. Kocsonyához vásároljunk mellső csülköt, körmöt, farkat, fejrészeket.
- Darált hús vásárlását lehetőleg kerüljük! Ne sajnáljuk a fáradtságot, a költség pedig nem nagy, a húsdarálót csak egyszer vesszük meg, s egy életen át használjuk.
Tippek felhasználáshoz
- Húsleveshez legjobb a lábszár.
- Gulyásleves készítéséhez a bélszín végét, az ún. pacsnit vegyük, de remek gulyás készíthető lábszárból, fartőből, szegyből vagy lapockából is.
- A pörkölt alapanyaga megegyezik a gulyáséval. Hirtelen sülthöz vesepecsenyét, érlelt rostélyost vagy hátszínt vegyünk.
Kapcsolódó anyag >>> Biztos, hogy tudod, melyik ételhez milyen fűszer illik?
Húskészítmények tápanyagtartalma (100 g)
Csirke – Kalória: 110 Joule: 461 Fehérje: 22 Zsír:3 szénhidrát: –
Liba, kacsa – Kalória: 390, Joule: 1592 Fehérje: 16 Zsír:35 szénhidrát: –
Marha (kövér) – Kalória: 290 Joule: 1214 Fehérje:18 Zsír:23 szénhidrát: –
Marha (sovány) – Kalória:120 Joule: 486 Fehérje:20 Zsír: 4 szénhidrát: –
Sertés (kövér) – Kalória: 400 Fehérje:15 Zsír:37 szénhidrát: –
Sertés (sovány) – Kalória:150 Fehérje:20 Zsír:7 szénhidrát: –
Disznósajt – Kalória:320 Fehérje:14 Zsír:28 szénhidrát: –
Gépsonka – Kalória:160 Fehérje:23 Zsír:7 szénhidrát: –
Szárazkolbász – Kalória:380 Fehérje: 20 Zsír: 32 szénhidrát: –
Téliszalámi – Kalória:530 Fehérje: 25 Zsír:46 szénhidrát: –
Virsli – Kalória:240 Fehérje:15 Zsír:20 szénhidrát: –
Párizsi – Kalória:220 Fehérje:12 Zsír:18 szénhidrát: –
Ponty – Kalória:100 Fehérje: 16 Zsír :4 szénhidrát:-
Szardínia – Kalória: 290 Fehérje: 23 Zsír: 21 szénhidrát: –
- A húsokat ne áztassuk, csak folyó vízzel mossuk. Így értékes tápanyagokat menthetünk meg, melyeket az áztatóvízzel kiöntenénk.
- A hús verésekor (klopfolás) tegyünk a deszka alá egy konyharuhát, így nem csap nagy zajt és nem rongálja a bútort, és ha frissen tartó fólia között klopfoljuk a húst nem fröcsög szét.
- Az öreg hús könnyebben puhul, ha főzés előtt beszórjuk szódabikarbónával, vagy bespricceljük szódavízzel.
- Ha a hússzelet széleit bevagdossuk, nem ugrik össze sütés közben.
- A sózott hús alján keletkezett lé virágok öntözésére alkalmas.
Tippek húsleves készítéséhez
- Akkor lesz jóízű, ha hideg vízben kezdjük a húst főzni. Amennyiben forró vízbe tennénk, hirtelen védőréteg keletkezne a húsdarabok felületén, amely megakadályozná az ízek levesbe kerülését.
- Nem lesz zavaros a húsleves, ha forralás helyett lassú tűzön, fedő alatt főzzük.
- Ha úgy érezzük, nem sikerült elég ízesre, feljavíthatjuk egy-két szem kockacukorral.
- A falusi tyúkhúslevesnél nincs jobb, érdemes betartani a tanácsokat.
Forrás: Köves Julianna- Háztartási ABC
Címlapfotó: simply recipes