A csipkebogyóban van a legtöbb C-vitamin a zöldségek és gyümölcsök közül, ez köztudomású. Nem véletlen tehát, hogy a kora őszi időszakban sokan igyekeznek összegyűjteni ebből az értékes gyógynövényből, amennyit csak tudnak, hogy aztán a megfázásos időszakban fogyaszthassák a forró, gyógyító italt belőle, ami támogatja az immunrendszert, védi a szívet és jót tesz a gyomornak is.
Mi most egy másik tökéletes felhasználási módot szeretnénk megmutatni. Akinek van kedve, tea helyett lekvárt, vagy népi nevén hecsedlit is készíthet csipkebogyóból. Bár ebben az esetben a C-vitamin tartalma eltűnik, a többi beltartalma miatt még így is finom vitaminbomba.
A csipkebogyót leszedése után kiterítjük, és még egy hétig úgy hagyjuk, közben megtisztítjuk a szeméttől. Az egy hét után jól átmossuk, és egy nagy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy négy ujjnyival ellepje, majd lassú tűzön addig főzzük, míg jó puha nem lesz. Másnapig hagyjuk kihűlni.
A megfőtt és kihűlt bogyót ledaráljuk, majd egy nagy szűrőn átpasszírozzuk, úgy, hogy csak a magja maradjon. Néha egy kicsi vizet lehet hozzá adni, úgy könnyebb vele dolgozni. (A passzírozáshoz mindenképpen érdemes vastag gumikesztyűt használni.)
![](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/310750084_7948396151901080_4115567493968990388_n.jpg)
![](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/310464874_7948399108567451_404032041458321557_n.jpg)
![](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/309865164_7948398908567471_6392328344793816293_n.jpg)
![](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/310578031_7948399335234095_6013759912731339819_n.jpg)
![](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/309597295_7948399758567386_9068561361727391074_n.jpg)
A csipkebogyó belsejében egészen apró, szőrök találhatók. Hogy ezekből egészen biztosan ne maradjon a lekvárban, a már átpasszírozott, magmentes pépet egy sűrű fátyolszitán vagy nagyon sűrű lisztszitán még egyszer átpasszírozzuk. Itt is igényel egy kicsi vizet, hogy könnyebben dolgozzunk.
![Így készül a mennyei ízvilágú, isteni hecsedli 2](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/309860464_7948400141900681_4302217929804235745_n.jpg)
Ha az átpasszírozással készen vagyunk, megmérjük, hány liter, megint feltesszük főzni, és lefőzzük a felesleges vizet róla. Az a lényeg, hogy nagyon sűrű legyen.
Miután jó sűrű lett, hozzáadunk literenként 500 gramm cukrot, majd felforraljuk. Forrástól számítva még 20-30 percet főzzük.
Egy kistányéron teszteljük a sűrűséget – a lekvár akkor jó, ha kihűlve elég sűrű. A végén még kerül bele egy kis kanál citromsó (bioboltokban kapható), hogy a színe egy kicsit világosabb legyen. Tartósítószert 10 literhez 10 grammot teszünk bele.
![](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/310297998_7948400811900614_280811712405476609_n.jpg)
![](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/310271335_7948400941900601_1412652427319608914_n.jpg)
![](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/310588367_7948401155233913_3435666281222072371_n.jpg)
![](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/309645969_7948401325233896_7941280833114789075_n.jpg)
Amikor a lekvár elkészült, üvegekbe töltjük, de egy napig nem zárjuk le. Meg kell várni, míg a teteje bebőrösödik Ezután már lezárható.
Könnyítés, ha a csipkebogyót kevés vízben kuktában főzzük, utána maggal együtt turmixoljuk. Így is kell egyszer passzírozni, hogy szép sima és ,,szőr” mentes legyen.
Jó étvágyat kívánunk!
![Így készül a mennyei ízvilágú, isteni hecsedli 3](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2022/10/310268635_7948401511900544_7922926854015302875_n.jpg)