Otthon készült

Drágább lesz a Mikulás-nap slágercsokija

pixabay.com
pixabay.com
Közel 8 millió fogy belőle évente.

Az adventi időszakhoz köthető üreges csokoládé Mikulás-figura népszerűsége évről évre töretlen a vásárlók körében, ebből a termékből évente közel 8 millió darabot értékesítenek a magyarországi piacon – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az MTI-nek eljuttatott közleményében.

A legnépszerűbbek a klasszikus tejes változatból készült csokimikulások, de az étcsokis verzió aránya is növekszik; az üregükben cukorkával töltött, kétrétegű, kétízű vagy akár paleo mikulások részaránya a piacon kisebb. Egyre többen keresik a magasabb minőségű termékeket, a cukormentes termékeket is.

Hazánkban közel 250 vállalkozás foglalkozik édességgyártással

– derült ki a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) kimutatásából. Mind a multinacionális, mind a magyar tulajdonú gyártók megtalálják számításukat a szezonális édességek piacán – nem csak a téli szezonban, de a húsvétiban is, mikor a csokinyulak vannak porondon.

A csokimikulások gyártásához felhasznált alapanyagoknál – mint szinte minden területen – jelentős áremelkedés tapasztalható, különösen a kakaóbabnál és a cukornál. A kakaóbabra az aszály is erősen hatott, kevesebb lett a termés.

Bár drágább lett a csokimikulás, ennek ellenére várhatóan sokan keresik majd ezeket az édességeket ebben a szezonban is.

Kapcsolódó
Csokimikulásban nagyhatalom vagyunk
Évente több millió, hivatalos nevén „üreges formacsokoládé figurát” értékesítenek Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik