Otthon készült vasárnapi ebéd

Három ínycsiklandó almás sütemény hétköznapokra és ünnepekre

Unsplash
Unsplash
Süsd meg mind a hármat!

Az alma talán a leghétköznapibbnak számító gyümölcsünk, mely igazán sokoldalúan használható. Elharapdálhatjuk tízóraiként, készíthetünk belőle befőttet, lekvárt, gyümölcssalátát, lepényt, rétest, palacsintát, pitét, smoothie-t, lehet a sült húsok mennyei kiegészítője és ne feledkezzünk el a pálinkáról sem. Sokáig eláll, így mindig lehet pár darab a kamránkban, melyet kedvünk szerint elfogyaszthatunk. Ehhez mutatunk három mennyei receptet, melyeket mindenképpen érdemes kipróbálni.

Három ínycsiklandó almás sütemény recept

Unsplash

Almás-rebarbarás morzsasüti

Hozzávalók

Gyümölcsös réteg

3 közepes db alma (kb. 50 dkg)

3 közepes szár rebarbara (kb. 15 dkg)

1 ek étkezési keményítő

2 ek nádcukor

1 kk vanília kivonat

Morzsa

75 g finomliszt

75 g zabpehely

80 g nádcukor

100 g vaj

1 kk sütőpor

1 csipet só

Elkészítés

Az almát hámozzuk meg és daraboljuk fel, a rebarbarát tisztítsuk meg és szintén daraboljuk fel.

Keverjük össze a nádcukorral és a vaníliával.

Mérjük ki egy tálba a lisztet és a zabpelyhet, keverjük össze a sütőporral, cukorral és a sóval, kockázzuk bele a hideg vajat, és kézzel morzsoljuk össze. Nem fog teljesen összeállni, egy tapadós, nedves homokszerű massza lesz.

Vajazzuk ki a piteformát, tegyük bele a gyümölcsöket, majd szórjuk a tetejére a morzsát.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig süssük, amig szép aranybarnára nem pirul a morzsa. Érdemes egy alufóliát vagy egy tepsit tenni a forma alá, mert előfordul, hogy kibugyog a gyümölcs.

Langyosan magában vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

Unsplash

Almarózsa

Hozzávalók

10 dkg darált mandula

7,5 dkg cukor

1/4 tk só

1 db tojás

1 ek olvasztott vaj (+ a formához)

2 db hűtött, feltekercselt leveles tészta

1 db citrom leve

4-5 db közepes alma

porcukor (a szóráshoz)

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy 12 darabos muffintepsi mélyedéseit vékonyan kikenjük vajjal.

A mandulát, a cukrot, a sót, a tojást és az olvasztott vajat kézi mixerrel krémesre keverjük.

A leveles tésztát kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen (ekkor még hagyjuk a csomagolásban).

Egy tálba hideg vizet töltünk, és belefacsarjuk a citrom levét. A megmosott almákat félbevágjuk, majd a magház eltávolítása után hosszában kb. 2 mm vastagra szeleteljük vagy gyaluljuk, és azonnal a citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljanak meg. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és mikrózható tálban 600 watton melegítjük 2-3 percig.

A leveles tésztát a papírral együtt kigöngyöljük, csomagonként 6-6 db hosszú csíkra vágjuk, és a közepüket hosszanti irányban megkenjük a mandulakrémmel. Elrendezzük rajtuk az almaszeleteket úgy, hogy az ívelt héjas részük sziromszerűen túllógjon kissé a tésztán. A csíkok alsó felét finoman az almára nyomkodjuk, majd a tésztát óvatosan feltekerjük.

Az almarózsákat a muffintepsibe ültetjük, és az előmelegített sütő középső részében pirosra sütjük kb. 40 perc alatt. Szükség esetén az utolsó 10 percben alufóliával letakarjuk.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Unsplash

Könnyű almás sütemény

Hozzávalók

6 nagy tojás

20 dkg kristálycukor

17 dkg finomliszt

1/2 ek sütőpor

1 ek vaníliaaroma

70 dkg (3 közepes, nagyobb méretű) savanykás zöldalma

1 ek. porcukor a süti tetejére

Elkészítés

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és sütőpapírral kibéleljük egy 23 cm átmérőjű sütőforma alját és oldalát.

Mixerrel habosra keverjük a tojást, majd hozzáadjuk a cukrot, és 8-10 percig folytatjuk a keverést, amíg egységes állagú nem lesz.

Az almát kisebb darabokra összevágjuk.

Egy tálban összekeverjük a finomlisztet a sütőporral, a cukros-tojásos masszába szitáljuk az 1/3 részét, és spatula segítségével finoman összekeverjük. Ugyanezt tesszük a másik kétharmad résszel is. Nem szabad túlkavarni!

Hozzáadjuk a vaníliaaromát, és még egyszer átkeverjük a tésztát. Ezután beleszórjuk a tésztába az almadarabkák ¾-ét. Óvatos keverés után az egész masszát belekanalazzuk a tepsibe. A tetejére rászórjuk a maradék almadarabokat.

180 fokon kb. 50-55 percig sütjük, amíg a sütemény teteje aranybarna nem lesz. Végül 15 percig hűlni hagyjuk, kivesszük a sütőformából. Amikor már szobahőmérsékletűre hűlt, megszórhatjuk kevés porcukorral.

Unsplash

Kapcsolódó
3 extra csokis sütemény recept csokoholistáknak
...mert szeretjük a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét...
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik