Dr. Horváth Ákos tanszékvezető és Dr. Csorbai Balázs tudományos munkatárs, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének oktatói foglalták össze a Haszon-nak, hogyan válasszunk halat.
- Ha fagyasztott halat veszünk, akkor azt nézzük meg, hogy a húsa fehér vagy rózsaszín legyen és ne takarja sok jég.
- Jégen tárolt halnál a kopoltyú mélyvörös vagy piros színe a frissesség jele. Továbbá a testnek nedvesnek, csúszósnak kell lennie, ha száraz vagy ragacsos, azt hagyjuk ott. Ha az állat szeme homályos, hályogosnak tűnik, akkor ne vegyük meg.
- Az élő halnál sérülésektől, torzulásuktól mentes egyedet érdemes választani.
- A hal származási helye is fontos szempont. A tenyésztésből érkező hal biztonságosabb, mert a természetes vizekben élő hallal esetleg bejuthat a szervezetünkbe az élőhelyéről származó szennyeződés.
- A magyar gazdaságokból érkező halak élete a konyhaasztalig egyszerűen nyomon követhető. Általában a külföldi akvakultúrából származó halak sem problémásak, mert csak ellenőrzött termékeket árulhatnak a boltok, de a hosszú szállítási idő mindig plusz rizikót jelenthet.