Sokszínű Vidék
Otthon készült vasárnapi ebéd

Kétszersült sajtfelfújt a megszállott sajtimádóknak

Egy ellenállhatatlan sajtos finomság, amit ráadásul sajtos öntettel is tálalhatunk.

Aligha történhet jobb dolog egy trappista sajttal, mint amikor felfújt készül belőle utánozhatatlan sajtöntettel nyakon öntve. A sajtszuflé elkészítése minden hobbiszakács számára könnyen megugorható akadály, és az is garantált, hogy aki megkóstolja, mind a tíz ujját megnyalja utána. És még csak órákat sem kell eltölteni a konyhában ahhoz, hogy tökéletes legyen. ha valami újat és különlegeset szeretnénk tálalni  egy vasárnapi ebédhez, akkor ez kitűnő választás lehet.

Hozzávalók:

A sajtfelfújthoz:

  • 5 dkg Ammerländer trappista sajt
  • 35 g vaj
  • 35 g liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • csipetnyi szerecsendió

Az öntethez:

  • 4 dkg Ammerländer trappista sajt
  • 50 ml tejszín
  • 50 ml tej
  • csipetnyi só

Szükségünk lesz még vajra és lisztre, amivel kikenjük a szuflé formát.

Sokszínű Vidék

Elkészítése:

A sajtfelfújt:

  1. Megpirítjuk egy kevés vajon a hagymát és a kakukkfüvet. Ehhez hozzáadunk egy tojássárgáját és az olívaolajat, majd leturmixoljuk.
  2. A maradék vajat liszttel felmelegítjük, majd a tűzről levéve adagoljuk hozzá a tejet. Habverővel elkeverjük, visszatesszük a közepes lángú tűzre, és beletesszük a reszelt sajtot.
  3. Mehet bele a hagyma és a kakukkfű és még egy tojássárgája, hogy krémesebb állaga legyen.
  4. Ha elolvadt a sajt, levesszük a tűzről. Teszünk bele egy csipetnyi szerecsendiót és sóval ízesítjük.
  5. Amíg a massza hűl, felverjük a három tojásfehérjét. A szuflé formát kivajazzuk, lisztezzük, és kétharmadig megtöltjük a felfújttal.
  6. Kicsit ütögessük neki az asztalnak, majd helyezzük egy frissen forralt vízzel megtöltött tepsibe. 20-25 percig sütjük 160 Celsius-fokon előmelegített sütőben.
  7. Ha kész, lehűtjük és óvatosan kiszedjük a formából. Beletesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe fejjel lefelé, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 180 Celsius-fokon sütjük még 5-7 percig.
Sokszínű Vidék

Az öntet:

  1. Lábasban odatesszük forralni a tejet és a tejszínt.
  2. Amikor forr, beletesszük a sajtot és alaposan elkeverjük.
  3. A kétszersült sajtfelfújtat a tányérra helyezve leöntjük két evőkanál szósszal és retekcsírával díszítjük.
Sokszínű Vidék

Szponzorált tartalom

A cikk az  Ammerländer támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!