A szilva a kedveltségét a sokrétű fogyaszthatóságának, kedvező árának, finom ízének és a növény szívósságának köszönheti. Emellett számos pozitív hatása is van, rendkívül egészséges gyümölcs.
Ezért érdemes szilvát fogyasztani
- Bőséges tápanyagtartalom: A szilva gazdag forrása különböző tápanyagoknak, mint például a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A C-vitamin és K-vitamin mellett B-vitaminokat, rostokat, valamint káliumot és vasat is tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a test egészséges működése szempontjából.
- Rendkívüli antioxidánsok: A szilva antioxidánsokban gazdag, például a flavonoidok, fenolok és antocianinok számos egészségügyi előnnyel járnak. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket és hozzájárulnak az egészséges sejtműködés fenntartásához.
- Szív- és érrendszeri egészség: A szilva fogyasztását összefüggésbe hozták a szív- és érrendszer egészségének javulásával. Az antioxidánsok, például a kvercetin, segítenek csökkenteni a szívbetegség kockázatát, mivel csökkentik a gyulladást és javítják az érfalak rugalmasságát.
- Emésztési előnyök: A szilvában található rostok hozzájárulnak az egészséges emésztéshez és a székrekedés enyhítéséhez. Az emésztőrendszer egészsége szempontjából fontos, hogy elegendő rostot fogyasszunk, és a szilva remek opció arra, hogy természetes módon támogassuk emésztőrendszerünk működését.
- Cukorbetegség kezelése: A szilva alacsony glikémiás indexe miatt, amely az élelmiszerek vércukorszintre gyakorolt hatását méri, segíthet a cukorbetegek vércukorszintjének stabilizálásában. Azonban a fogyasztásánál mindig fontos figyelembe venni az étrendet és a szedett gyógyszereket!
- Csont- és ízületi egészség: A szilvában található K-vitamin és kalcium hozzájárulhat a csontok és az ízületek egészségéhez. Ez különösen fontos az idősebb korosztály számára, akiknél a csontsűrűség csökkenhet, és a csontok törékenyebbé válhatnak.
- Koleszterinszint csökkentése: Néhány kutatás azt sugallja, hogy a szilva rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, amely szintén fontos tényező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Ha mindenkit meggyőztünk a szilvafogyasztás előnyeiről, akkor jöhetnek a belőle készült receptek!
Szilvás morzsasüti
Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez)
- 45 dkg liszt
- 20 dkg puha vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 12 dkg cukor
töltelékhez:
- 15-20 szem szilva
- 4-5 evőkanál fahéjas cukor
Elkészítés
A tészta hozzávalóit tálba öntjük, majd villával vizes homok állagúra keverjük.
Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, a tészta 2/3-át beleszórjuk, villával elterítjük, majd kézzel belenyomkodjuk egyenletesre.
A szilvákat félbevágjuk. Vágott felükkel felfelé kirakjuk a tészta tetejét, majd megszórjuk fahéjas cukorral.
A maradék tésztamorzsát egyenletesen a tetejére szórjuk.
180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a süteményt és kb. 25-30 perc alatt ropogósra megsütjük. Rácsra téve kihűtjük, majd kockákra felvágjuk.
Gyors szilvás süti
Hozzávalók
tésztához
- 20 dkg kristálycukor
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 5 db tojás
- 30 dkg finomliszt
- 0,5 csomag sütőpor
tetejére
- 60 dkg szilva
- 4 ek cukor
- 1 ek őrölt fahéj
Elkészítés
A tésztához egy tálban kikeverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk egyenként az egész tojásokat, majd kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát egy jól kivajazott kb. 32 x 25 x 5 cm-es tepsibe simítjuk.
Az alaposan megmosott, leszárított szilvákat kettévágjuk, magjukat kivesszük. Egy tálban összeforgatjuk a szilvát a cukorral és a fahéjjal, majd szorosan egymás mellé rendezve rárakosgatjuk a tészta tetejére.
170 °C-ra előmelegített sütőben (légkeverésen) 30-35 perc alatt megsütjük.
Német szilvás lepény
Hozzávalók
- 13 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 0.5 dl tej
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 10 db szilva
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 ek cukor
Elkészítés
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
A lisztet egy szálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót. Mehet mellé a puha vaj, egy tojás és a fél deci tej. Először fakanállal, majd kézzel gyúrjuk össze. Kemény masszát fogunk kapni.
Egy piteformába tesszük és kézzel lelapogatjuk. A tetejére rányomkodjuk a szilvákat körkörös alakban.
A másik tojást kikeverjük a maradék tejjel, és a szilvák tetejére öntjük. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, és 190 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük.
Kb. fél órán át sütjük, míg a szilvák szépen összesülnek, és a tészta aranybarna lesz. Ha langyosra hűlt, felszeleteljük, és azonnal fogyasztjuk.