Otthon készült vasárnapi ebéd

3 ínycsiklandó szilvás sütemény

Unsplash
Unsplash
Azt mondják, hogy aki szilvából nem pálinkát főz, az egyéb „gaztettekre” is képes. Vállaljuk – ezúttal sütemény formájában fogyasztjuk az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcsöt.

A szilva a kedveltségét a sokrétű fogyaszthatóságának, kedvező árának, finom ízének és a növény szívósságának köszönheti. Emellett számos pozitív hatása is van, rendkívül egészséges gyümölcs.

Ezért érdemes szilvát fogyasztani

  • Bőséges tápanyagtartalom: A szilva gazdag forrása különböző tápanyagoknak, mint például a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A C-vitamin és K-vitamin mellett B-vitaminokat, rostokat, valamint káliumot és vasat is tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a test egészséges működése szempontjából.
  • Rendkívüli antioxidánsok: A szilva antioxidánsokban gazdag, például a flavonoidok, fenolok és antocianinok számos egészségügyi előnnyel járnak. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket és hozzájárulnak az egészséges sejtműködés fenntartásához.
  • Szív- és érrendszeri egészség: A szilva fogyasztását összefüggésbe hozták a szív- és érrendszer egészségének javulásával. Az antioxidánsok, például a kvercetin, segítenek csökkenteni a szívbetegség kockázatát, mivel csökkentik a gyulladást és javítják az érfalak rugalmasságát.
  • Emésztési előnyök: A szilvában található rostok hozzájárulnak az egészséges emésztéshez és a székrekedés enyhítéséhez. Az emésztőrendszer egészsége szempontjából fontos, hogy elegendő rostot fogyasszunk, és a szilva remek opció arra, hogy természetes módon támogassuk emésztőrendszerünk működését.
  • Cukorbetegség kezelése: A szilva alacsony glikémiás indexe miatt, amely az élelmiszerek vércukorszintre gyakorolt hatását méri, segíthet a cukorbetegek vércukorszintjének stabilizálásában. Azonban a fogyasztásánál mindig fontos figyelembe venni az étrendet és a szedett gyógyszereket!
  • Csont- és ízületi egészség: A szilvában található K-vitamin és kalcium hozzájárulhat a csontok és az ízületek egészségéhez. Ez különösen fontos az idősebb korosztály számára, akiknél a csontsűrűség csökkenhet, és a csontok törékenyebbé válhatnak.
  • Koleszterinszint csökkentése: Néhány kutatás azt sugallja, hogy a szilva rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, amely szintén fontos tényező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Ha mindenkit meggyőztünk a szilvafogyasztás előnyeiről, akkor jöhetnek a belőle készült receptek!

Szilvás morzsasüti

Unsplash

Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez)

  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 12 dkg cukor

töltelékhez:

  • 15-20 szem szilva
  • 4-5 evőkanál fahéjas cukor

Elkészítés

A tészta hozzávalóit tálba öntjük, majd villával vizes homok állagúra keverjük.

Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, a tészta 2/3-át beleszórjuk, villával elterítjük, majd kézzel belenyomkodjuk egyenletesre.

A szilvákat félbevágjuk. Vágott felükkel felfelé kirakjuk a tészta tetejét, majd megszórjuk fahéjas cukorral.

A maradék tésztamorzsát egyenletesen a tetejére szórjuk.

180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a süteményt és kb. 25-30 perc alatt ropogósra megsütjük. Rácsra téve kihűtjük, majd kockákra felvágjuk.

Gyors szilvás süti

Unsplash

Hozzávalók

tésztához

  • 20 dkg kristálycukor
  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 5 db tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor

tetejére

  • 60 dkg szilva
  • 4 ek cukor
  • 1 ek őrölt fahéj

Elkészítés

A tésztához egy tálban kikeverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk egyenként az egész tojásokat, majd kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet.

A masszát egy jól kivajazott kb. 32 x 25 x 5 cm-es tepsibe simítjuk.

Az alaposan megmosott, leszárított szilvákat kettévágjuk, magjukat kivesszük. Egy tálban összeforgatjuk a szilvát a cukorral és a fahéjjal, majd szorosan egymás mellé rendezve rárakosgatjuk a tészta tetejére.

170 °C-ra előmelegített sütőben (légkeverésen) 30-35 perc alatt megsütjük.

Német szilvás lepény

Unsplash

Hozzávalók

  • 13 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 0.5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 10 db szilva
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 ek cukor

Elkészítés

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.

A lisztet egy szálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót. Mehet mellé a puha vaj, egy tojás és a fél deci tej. Először fakanállal, majd kézzel gyúrjuk össze. Kemény masszát fogunk kapni.

Egy piteformába tesszük és kézzel lelapogatjuk. A tetejére rányomkodjuk a szilvákat körkörös alakban.

A másik tojást kikeverjük a maradék tejjel, és a szilvák tetejére öntjük. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, és 190 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük.

Kb. fél órán át sütjük, míg a szilvák szépen összesülnek, és a tészta aranybarna lesz. Ha langyosra hűlt, felszeleteljük, és azonnal fogyasztjuk.

Kapcsolódó
A 30 éves szilvalekvár titka
A lekvár ugyan a felére szikkadt az üvegben, mégis csodálatosan kenhető maradt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik