Otthon készült

A 30 éves szilvalekvár titka

A lekvár ugyan a felére szikkadt az üvegben, mégis csodálatosan kenhető maradt.

Tipikus őszi gyümölcs a szilva, valamiért mégsem övezi kultusz. Se a legszeretettebb, se a legkeresettebb, se a legegészségesebb jelző nem aggatható rá. Pedig hazánkban bőven terem, isteni finomságok készíthetők belőle, és természetesen, mint annyi más gyümölcs, a szilva is jó hatással van az egészségünkre.

A szilva egészségre gyakorolt ​​hatásai

  • Magas antioxidáns tartalmú, sokféle vitamint (A,B,C-vitamin), ásványi anyagokat (vas, kalcium, kálium, magnézium, foszfor és szelén), és rostot is tartalmaz.
  •  Kiváló immunerősítő.
  • A szilva oldható rostjai lassítják a sebességet ezzel az élelmiszer elhagyja a gyomrot, így a glük felszívódását, és késlelteti normál felszívódását a vércukor szintet. Ezzel hasznos szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.
  • Visszafordítja a menopauza miatt kialakult csontritkulást.
  • Elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását, a szív- és érrendszeri betegségek hatásos ellenszerét.
  • Fogyókúra során megköti a fölösleges zsírt.
  • Enyhe hashajtó.

Főleg ez utóbbi hatása miatt volt gyermekkorunk gyakori része a szilvalekvár, amit minden háztartásban tartottak régen. Ha kellett, csak ettünk néhány kanál lekvárt, és megszűntek a gyomorgondok.

pixabay.com

Manapság inkább aszalják, gombóchoz használják, lefagyasztják, de természetesen ma is sokan fogyasztják lekvárként is ízletes, kék gyümölcsünket.

Így tett Burián Gabriella, és családja is, akik a napokban bontották fel az 1989 óta kamrában álló, több, mint 30 éves szilvalekvárt.

Családi örökségből maradt meg ez a szilvalekvár, amit még párom édesanyja tett el 1989-ben. Sajnos már 2011 óta nincs köztünk, akkor került hozzánk a lekvár

– árulta el Gabriella, aki a receptet is megosztotta velünk.

Elkészítés:
Az érett, kimagozott szilvát felkockázzuk, feltesszük 5-6 órát főni. Ha megfőtt üvegbe szedjük, celofánozzuk és tetőt csavarozunk rá. Egy órát fejtetőre fordítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Nem használunk sem cukrot, sem tartósítószert. A gyümölcscukor tartósít.

A legtöbb esetben ennyi év után csak késsel lehet már vágni a lekvárt. Ez a lekvár ugyan a felére szikkadt az üvegben, mégis csodálatosan kenhető maradt. Felbontás után sparhelt platniján pirított kenyérre kentük

– árulta el Gabriella.

De vajon mi lehetett a több, mint 30 éves lekvár titka? Talán az, hogy évekig hűvös, sötét kamrában állt. Vagy talán a rutin, hiszen a mama rengeteget főzött be, amíg élt. De talán leginkább a szeretet, amivel a család az utolsó üveget őrizte ennyi éven át.

Ki tudja. A lényeg, hogy a szilvalekvárnál nincs jobb, itt az ideje hát, hogy újra felfedezzük ezt a finom, őszi gyümölcsöt.

Kapcsolódó
Magyarországon terem a világ egyik legfinomabb szilvája
A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva.
Olvasói sztorik