Virágzó vidékünk

A tavaszi fagy és a nyári aszály a szilvatermést is megviselte

Unsplash
Unsplash
Az alma és a meggy után a szilva a harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs Magyarországon.

A szilva termőterülete közel 7000 hektár, ennek legnagyobb része Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Az idei tavaszi fagy és a nyári szárazság miatt a termés várhatóan 50-60 ezer tonna körül alakul, ami valamivel az átlag alatt van. A vízhiány miatt viszont a gyümölcsök mérete és beltartalmi értéke elmarad az ideálistól.

Kapcsolódó
Magyarországon terem a világ egyik legfinomabb szilvája
A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva.

A vízhiány a jövő évi kilátásokat is befolyásolhatja, a szárazság ugyanis hátráltatja a virágrügyek fejlődését, ezért nem zárható ki az ismételt terméscsökkenés.

Az időjárási szélsőségek felértékelik a gyümölcstermesztési kutatások és az öntözés jelentőségét. Szilvát termeszteni nem mindig könnyű, mert nehezebb körülmények között tudni kell, mennyi vízzel és milyen tápanyagokkal lehet segíteni a fejlődését – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Közel 3000 szilvafajta létezik, ebből hazánkban 25 fajtát termesztenek. Ezek június végétől októberig érnek. Az egyik legnépszerűbb fajta az augusztus közepén érő Stanley. Friss fogyasztásra az egyik legjobb ízű, édes szilvafajta a Toptaste, míg lekvárnak kiváló a Haroma és a Presenta is, melyekből befőtt és ecetes szilva is készíthető. Süteményekbe a Topfive fajta a legjobb választás, amely nem csak magas cukortartalommal, de megfelelő savtartalommal is rendelkezik. A hagyományos termesztőkörzetekben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra is elterjedt fajta a besztercei – állapította meg a NAK.

MTI

Kapcsolódó
Másodpercek alatt lerázzák a szilvát Szatmárban
Jó lesz az idei termés, milliószámra készül a befőtt és a lekvár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik