Életmód

Az elmúlt 20 év legalacsonyabb szilvatermése várható Magyarországon

Ez az árára is hatással lehet.

Az elmúlt húsz év legalacsonyabb szilvatermése várható Magyarországon, derül ki a FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az ÉKASZ friss prognózisából.

A hagyományos szatmár-beregi szilvalekvár titka
A térségben a nyár végének közeledtével minden faluban érezni lehet a rotyogó szilvalekvár kellemes illatát.

A 2020. évi hazai terméskilátásokról már a május 21-én kiadott előzetes termésbecslés is azt sejttette, hogy a tavalyi, közepesnek tekinthető, 62-65 ezer tonna körüli termésnél jóval alacsonyabb mennyiség várható. Ennek oka alapvetően az időjárási körülményekben keresendő.

A rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás a legtöbb termőhelyen rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését. Március 22-től kezdődően május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a hazai gyümölcsültetvényeket

– olvasható a tájékoztatóban.

A negatív időjárási hatások alapvetően meghatározzák a termésmennyiséget. 2020-ban 23-32 ezer tonna közötti szilvatermés prognosztizálható Magyarországon, amivel alulmúljuk az elmúlt húsz év leggyengébb termését , ami 2007-ben 47 ezer tonna volt.

A szilvaszezon a korábban érő, dél- és közép-magyarországi termőhelyeken a legkorábbi fajtákkal  július első dekádjában elkezdődött, azonban éppen a termőhelyek korai fajtáit ért nagyon erős fagykárok miatt még nagyon kis mennyiségek mozognak a piacon.

Kiemelt kép: Pixabay

A nagymama szilvás gombócának titka
Itt a szilvaszezon, mikor készítsünk, ha most nem?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik