Otthon készült

Idén is elkészült Nyíregyháza sütije, ezúttal a szilvás-diós tirpák pite

szarka lajos/nyiregyhaza.hu
szarka lajos/nyiregyhaza.hu
1600 adag készült belőle.

Több tucat tirpák ételkülönlegességet kóstolhattak meg azok, akik kilátogattak a Népi Ízek Találkozójára és az 5. Nyíregyházi Bogrács-és Grillbajnokságra a hétvégén Nyíregyházán.

Kapcsolódó

A nyolcadik alkalommal megszervezett kétnapos programsorozat helyszíne a megszokottaktól eltérően Kossuth tér helyett a Sóstói Múzeumfalu volt.

Volt minden, mi szem-szájnak ingere

A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató rendezvény első, szombati napján tizenkét profi főzőcsapat és öt oktatási intézmény csapata mérte össze tudását.

szarka lajos/nyiregyhaza.hu

A szakácsok a tájegységre jellemző különlegességek mellett olyan hagyományos, de nem a megszokott módon elkészített ételeket kínáltak, mint például a szabolcsi töltött káposzta, a görhe, a tört- és bivalypaszuly, a káposztás sztrapacska, a vegyes tirpák rétes vagy a ropogós sertésfül, a pásztortarhonya, a vadpörkölt és a körmös csülkös pacal.

A “desszert”, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói által elkészített város sütije, a szilvás-diós tirpák pite volt.

szarka lajos/nyiregyháza.hu

Az 1600 adag süteményhez csaknem ezer darab tojást, negyven kilogramm lisztet, harminc kilogramm vaníliás cukrot, harminc kilogramm diót és másfél mázsa szilvát használt fel a majd ötven cukrásztanuló.

A vasárnapi grillbajnokságra benevezett tizenkilenc csapat tagjai például káposztás bablevest, kenyérlángost, lecsót, töltött káposztát, halászlevet és különböző tésztás édességeket szervíroztak az asztalokra.

A korábbi évekhez hasonlóan kóstolójegyekkel lehetett megízlelni a gasztronómiai kínálatban felsorakoztatott finomságokat.

A kulturális és zenés programok mellett helyi termékek vására, kézműves foglalkozások, népi játszóudvar és különböző bemutatók szórakoztatták a kicsiket és a nagyokat.

Kapcsolódó
Az eredeti szabolcsi és erdélyi töltött káposzta receptje
A töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma vagy Erdélyben takart a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Különféle változatai ismertek.
Olvasói sztorik