Kertünk-Portánk

Szednék a szilvát, csak nincs mit

A veszprémi gazdaságban a gyümölcs márciusban a virágzás elején fagyott el fehérbimbós állapotban.

A Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. gyümölcsültetvényein almából átlagos vagy kissé több terem az idén, cseresznyéből rekordtermés született, meggyből a tavalyinál több volt a fákon. A kajszi nagyrészt elfagyott, de egy 30 százaléknyi termést sikerült szüretelni. Most a szilvaszüret tartana, ha lenne mit leszedni a fákról, írta a Veol.

A besztercei szilvánk nulla, csak néhány szem van a fákon. Az ültetvényen a besztercei sorokban elszórva van néhány Stanley fajta, ezeken ugyan van, de ez kevés, és a szedés csak nagy költséggel lenne megoldható

– mondta a portálnak Lengyel Kálmán, a cég gyümölcstermesztési ágazatvezetője.

A szilva márciusban a virágzás elején fagyott el fehérbimbós állapotban. Azokon a napokon mínusz 5 fokot mértek, sőt egyszer hó is esett. Ilyen időjárási körülményekre a virágzás időszakában csak tízévente van példa.

A nagymama szilvás gombócának titka
Itt a szilvaszezon, mikor készítsünk, ha most nem?

Valószínűleg ez volt a 18 hektáros szilvaültetvény utolsó éve. A cégnek egy átlagos évben is csak kis nyereséget hozott a szilva, inkább azért tartották, hogy augusztus végén, szeptember elején, amikor nincs más, tudjanak friss gyümölcsöt kínálni a betérőknek.

Kiemelt kép: Pixabay

Késő nyári csemege a zalai szilvás kukoricamálé
Nevezik kukoricaprószának vagy szilváslepénynek is, de a lényeg, hogy könnyű elkészíteni és rendkívül laktató.
Olvasói sztorik