3 ínycsiklandó szilvás sütemény

Azt mondják, hogy aki szilvából nem pálinkát főz, az egyéb „gaztettekre” is képes. Vállaljuk – ezúttal sütemény formájában fogyasztjuk az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcsöt.

A szilva a kedveltségét a sokrétű fogyaszthatóságának, kedvező árának, finom ízének és a növény szívósságának köszönheti. Emellett számos pozitív hatása is van, rendkívül egészséges gyümölcs.

Ezért érdemes szilvát fogyasztani

Ha mindenkit meggyőztünk a szilvafogyasztás előnyeiről, akkor jöhetnek a belőle készült receptek!

Szilvás morzsasüti

Unsplash

Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez)

töltelékhez:

Elkészítés

A tészta hozzávalóit tálba öntjük, majd villával vizes homok állagúra keverjük.

Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, a tészta 2/3-át beleszórjuk, villával elterítjük, majd kézzel belenyomkodjuk egyenletesre.

A szilvákat félbevágjuk. Vágott felükkel felfelé kirakjuk a tészta tetejét, majd megszórjuk fahéjas cukorral.

A maradék tésztamorzsát egyenletesen a tetejére szórjuk.

180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a süteményt és kb. 25-30 perc alatt ropogósra megsütjük. Rácsra téve kihűtjük, majd kockákra felvágjuk.

Gyors szilvás süti

Unsplash

Hozzávalók

tésztához

tetejére

Elkészítés

A tésztához egy tálban kikeverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk egyenként az egész tojásokat, majd kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet.

A masszát egy jól kivajazott kb. 32 x 25 x 5 cm-es tepsibe simítjuk.

Az alaposan megmosott, leszárított szilvákat kettévágjuk, magjukat kivesszük. Egy tálban összeforgatjuk a szilvát a cukorral és a fahéjjal, majd szorosan egymás mellé rendezve rárakosgatjuk a tészta tetejére.

170 °C-ra előmelegített sütőben (légkeverésen) 30-35 perc alatt megsütjük.

Német szilvás lepény

Unsplash

Hozzávalók

Elkészítés

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.

A lisztet egy szálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót. Mehet mellé a puha vaj, egy tojás és a fél deci tej. Először fakanállal, majd kézzel gyúrjuk össze. Kemény masszát fogunk kapni.

Egy piteformába tesszük és kézzel lelapogatjuk. A tetejére rányomkodjuk a szilvákat körkörös alakban.

A másik tojást kikeverjük a maradék tejjel, és a szilvák tetejére öntjük. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, és 190 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük.

Kb. fél órán át sütjük, míg a szilvák szépen összesülnek, és a tészta aranybarna lesz. Ha langyosra hűlt, felszeleteljük, és azonnal fogyasztjuk.

Kapcsolódó
A 30 éves szilvalekvár titka
A lekvár ugyan a felére szikkadt az üvegben, mégis csodálatosan kenhető maradt.