Utánozhatatlan ízvilágú a diós-mandulás fügeszalámi

Garantált kedvenc lesz a családban.

Medve Zsolt, az interneten fügés emberként ismert blogger néhány évvel ezelőtt lett a füge nagy szerelmese. Kedvenc gyümölcséből azóta 160 fajta növekedik farmosi birtokán, ahol nem csupán gondozza ezeket a fákat és bokrokat, hanem gasztronómiai „kísérleteiben” felhasználja termésüket.

Legutóbb a fügeszalámi készítése keltette fel a figyelmét. Egy külföldi fügés Facebook csoportban talált rá az olasz nyelven írt receptre, melyet kicsit átszabott saját ízlése szerint, a végeredmény pedig csodálatos ízvilágú farmosi fügeszalámi lett. Ennek receptjét tette közzé az Ezt fald fel! nevű blogjában.

Hozzávalók a diós-mandulás fügeszalámihoz

A diós-mandulás fügeszalámi elkészítése

Az eredeti recept szerint nem zabpehely volt benne, hanem szezámmag, de nekem szimpatikusabbnak tűnt a zabpehely, saját ízlés szerint azonban lehet hozzáadni bármi mást

– fogalmaz Medve Zsolt.

A balzsamecettel lehet ellensúlyozni a tömény édességet. Két evőkanálnyi hozzáadásával édes marad, de lesz egy leheletnyi savasság is az ízében. Ízlés szerint lehet ezzel is játszani.

A gyömbér és az ánizs nagyon erős ízek, nem szabad túl sokat adni hozzá, mert átveszik a főszerepet.

Ha szeretjük a kandírozott gyümölcsöket, akkor tehetünk bele apró kockákra vágott kandírozott narancs- és citromhéjat is. Mi most nem raktunk, mert ez hozzáadott cukor nélkül készült. A receptben megadott mennyiségből egy 600 grammos rúd lett

– összegzett a fügés ember, akinek további receptjei és a gyümölcs termesztésével kapcsolatos tapasztalatai és tanácsai IDE KATTINTVA olvashatók.

Kapcsolódó
146 féle füge növekedik a farmosi gazda fajtagyűjteményében
A fügés ember szerelmese a hazánkban is megtermő gyümölcsnek.