Otthon készült

1247 kilós a világ legnagyobb töke

MTI/AP/Eric Risberg
MTI/AP/Eric Risberg

Megszületett a legnagyobb óriástök új világrekordja, amelyet egy több mint ezerkétszáz kilogrammos példánnyal állított fel egy amerikai tanár Kaliforniában helyi idő szerint hétfőn, írja az MTI.

A Minnesota állambeli Travis Gienger egy 1247 kilós, narancssárga színű, 687 pite elkészítésére is elegendő tökkel nyerte meg az 50. Óriástök Világbajnokságot a kaliforniai Half Moon Bay-ben.

MTI/AP/San Francisco Chronicle/Jessica Christian

A 43 éves tájépítész és kertészmérnök tanár apja nyomdokaiba lépve csaknem 30 éve foglalkozik tökökkel. Elmondása szerint idén naponta tizenkétszer öntözte és a szokásosnál többször trágyázta a növényeit a jó eredményért, de nem számított a győzelemre.

Az új bajnok a legnagyobb sütőtök termesztéséért és az új Guinness-rekord felállításáért összesen 30 ezer dolláros (több mint 11 millió forintos) pénzdíjat vihetett haza.

MTI/AP/Eric Risberg

Gienger először 2020-ban vett részt az tökvébén, ahol a legutóbbi négy versenyből hármat meg is nyert. Elmondása szerint az a célja, hogy mosolyt csaljon vele az emberek arcára.

A győztes tök a három második helyezettel együtt a hétvégére szervezett tökfesztiválon lesz látható.

A legnagyobb óriástök korábbi világrekordját egy olaszországi termelő állította fel még 2021-ben egy 1226 kilogrammos tökével.

Kapcsolódó
851 kilósra nőtt az ország legnagyobb töke
Csodájára járt a tökmérő verseny közönsége.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik