Kertünk-Portánk

851 kilósra nőtt az ország legnagyobb töke

Facebook/MartonKult
Facebook/MartonKult
Csodájára járt a tökmérő verseny közönsége.

Biztosan mindenki látott már olyan képeket, amelyeken hatalmas zöldségek és gyümölcsök gazdái versengenek különböző díjakért. Jó néhány hobbikertész akad, akinek kifejezett célja, hogy rekordokat döntsön, egyáltalán nem a tányérra szánja a veteményesben termett finomságokat. Az óriási tökökkel különösen sokan próbálkoznak: a látványos méretű, hatalmas súlyú termések esetében szinte minden évben új rekordot mérnek.

Facebook/MartonKult

„Tök jó hét” címmel szervez programsorozatot a MartonKult Martonvásáron. Szeptember 30-a és október 8-a között különleges programokkal várnak minden érdeklődőt. Szeptember 30-án, szombaton az idei esztendőben is megrendezésre került az országos óriástök mérő verseny.

A Fő tér hatalmasra nőtt tökökkel volt népes, amiket mindenki megcsodálhatott. A nem mindennapi terméseket a Brunszvik-Beethoven Központnál állították ki a termesztők, vagy ahogy a „szakmabeliek” mondják: növesztők, ahol zsűri bírálta el a nyerteseket.

A sok csapadék és az esős időjárás által megszaporodott kártevők, valamint a hűvös éjszakák az óriástökökre is negatív hatással voltak. Ennek ellenére mégis szép számban tudtak ezen az őszi napon versenybe szállni a termesztők.

Facebook/MartonKult

A hivatalos eredmény szombaton kora délután pedig meg is született.

Kókai Tibor Lajkó II. nevű töke 851 kilogrammal lett a győztes. Az eredményt Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora hivatalos rekordként hitelesítette

– közölte a MartonKult a Facebook oldalán.

A tökmérő verseny eredményhirdetésén az I. II. és III. helyezettek mellett egy különleges díjat is kiosztottak.

A 4 éves martonvásári Vörös Farkas egy 5 kg-os tökkel nevezett a versenybe, amivel kiérdemelte a zsűri különdíját.

Kókai Tibor óriástöke 2023-ban Kikindán is első díjat nyert. A Cegléd mellett, Tápiószentmártonban élő férfi – aki főállásban őstermelő méhészként dolgozik – öt éve foglalkozik óriástök termesztéssel.

Az alábbi galériában az országos óriástök versenyen fotói megtekinthetők, amiket a MartonKult készített.

Galéria
Kapcsolódó
Fél tonnánál nagyobb tök nőtt egy őrségi gazda kertjében
Az Őrségi Tökfesztiválon megmutatta a nagyközönségnek is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik