Kertünk-Portánk

Tökéletes dekoráció a sütőtökből készített virágos kaspó

pixabay
pixabay
3 lépésben mutatjuk, hogyan készíthetünk egyszerűen tökös dekorációt. Lenyűgöző látvány lehet, kertben, teraszon vagy erkélyen.

Elözönlötték a boltokat a dísztökök, melyekből fantasztikus lámpásokat faraghatunk. Ha viszont valami egyedi díszt szeretnénk a bejárati ajtó mellé, akkor javaslunk egy extra sütőtökös “kaspót”.  Egy szép formájú sütőtökből különleges virágtartót készíthetünk, ami tökéletesen illik az őszi, kültéri Halloween-i hangulathoz.

Ezekre lesz szükség

  1. Egy megfelelő méretű sütőtök
  2. Tökfaragó kés vagy készlet
  3. Egy nagyobb méretű kanál
  4. Komposzt vagy virágföld
  5. Hidegtűrő növények ( Solanum, hanga vagy csarab, a borostyánt)
  6. Öntözőkanna

Gekonet

Vájjuk ki a sütőtököt

Kezdjük azzal, hogy levágjuk ja a sütőtök tetejét. Kaparjuk ki belülről a húst és a magokat, ugyanúgy, mint ha tököt faragnánk.

A dísztök felső részén lévő kerek nyílást alakítsuk olyan szélesre, amennyire csak tudjuk – ez segít abban, hogy minél több növény elférjen benne. Fúrjunk az aljába néhány kis lyukat a vízelvezetéshez, mert a víz eltömődése nem tesz jót a növényeknek vagy a sütőtöknek.

Ne dobjuk ki a kivájt magot és pépet, helyette adjuk a földhöz, komposzthoz. A magvakat megtisztítva akár meg is piríthatjuk, és egészséges falatokat készíthetünk belőle magunknak vagy a kertben lévő madaraknak.

Ültessük be a kiválasztott növényekkel 

Félig töltsük meg a kivájt sütőtököt jó minőségű földdel. A következő izgalmas rész a virágok elrendezése. A szezonális őszi virágok és növények keverékét rendezhetjük narancssárga és sárga árnyalatokban az igazán őszi hangulat érdekében. A solanum, a hanga, a csarab, a borostyán, krizantém vagy valamilyen örökzöld jó választás az őszi színhez, de minden cserepes hidegtűrő növény jól használható, és a helyi kertészetekben bőven van kínálat.

Pixabay/marjonhorn

Ha inkább vágott virágot szeretnénk hozzáadni a tökültetőhöz, akkor egy florisztikai szivacsot helyezzünk el a dísztök aljára és szúrjuk bele a virágokat.  Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy még virágzik néhány virág a kertünkben ( de az száraz hortenzia is tökéletes választás lehet), akkor lenyűgöző megjelenése lehet a kompozíciónknak.

Töltsük fel földdel a az elkészült dekorációnkat

A tökültetőben lévő réseket földdel vagy komposzttal töltsük fel, és ne feledkezzünk meg a növények öntözéséről. Tegyük fel a kész kültéri őszi dekorációnkat az asztalra központi elemként vagy szezonális üdvözletként a teraszra.

tomgarten

Sütőtököt is használhatunk dekorációként

Bónusz tipp: bármely sütőtök szezonális ültetőeszközzé varázsolható, bár előfordulhat, hogy a kerekebb, laposabb aljú sütőtök jobban megfelel, mivel könnyebben elhelyezhető az asztalon. Ne felejtsük el azt sem, hogy a sütőtök sokféle színben kapható.  Lehet fehér, zöld, kékes színű, tehát nem kell ragaszkodnunk a rikító narancshoz, ha ez nem illik otthonunk stílusához.

Kapcsolódó
23 zseniális, tökös ötlet a szép őszi hangulathoz
Aki szereti a tökösen kreatív megoldásokat, azok jó ötleteket meríthetnek, és egyszerűen meg is valósíthatják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik