Életmód

Véletlenül se együnk dísztököt, komoly bajokat okozhat

Pexels.com
Pexels.com
A dekorációra használatos dísztökök emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Az őszi időszakban a hazai piacok és áruházak kínálatában is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék, azonban a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.

A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz. Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról, írja a Nébih.

Kapcsolódó

Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) felé, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma: elemzésük során az elmúlt öt évben 353 esetet tudtak beazonosítani, azok száma pedig évről évre növekvő tendenciát mutat. Hasonló esetekről más EU tagállamok is beszámoltak.

A megbetegedéseket csaknem 40%-ban boltban vásárolt, míg 60%-ban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta.

Ez összefüggésbe hozható a közelgő Halloween-hoz kapcsolódó szokásokkal. Ebben az időszakban ugyanis jellemzően megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, amelyekről azonban nem feltétlenül tudják a vásárlók, hogy nem ehetőek.

A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Bár közéjük soroljuk a dekorációra használatos dísztököket is, ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, hiszen toxikus vegyületeket, kukurbitacinokat tartalmaznak. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket – gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást – okoz

– írják a közleményben.

A hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék nem ehető.

A Nébih – a vásárlók egészségének megóvása érdekében – felhívja az élelmiszer-forgalmazó vállalkozók figyelmét az alábbi megelőző intézkedésekre:

  • Az áruházakban javasolt elkülöníteni az ehető tökféléket a dísztököktől.
  • A nem ehető fajták esetében egyértelműen jelölni kell a vásárlók számára, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan.
  • A vásárló felelőssége, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjon fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben győződjön meg.
  • A dísztököket csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, azaz díszítő célzattal szabad felhasználni.
Kapcsolódó
Akár 90 zöldséget és gyümölcsöt termeszthetünk egyszerre ebben a minikertben
Már akár a panellakásban is termeszthetünk zöldséget magunknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik