Otthon készült

Világszerte keresettek a mecseki boroshordók

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A prémium kategória legtetején helyezkednek el.

Magyarország harmadik a világon hordógyártásban, két kiemelkedő tölgylelőhelye van, a Zemplén és a Mecsek. A mecseki tölgy lazább szerkezetű, aromái édesebbek, míg a zempléni sokkal fűszeresebb jegyeket visel és a szájban száraz érzést keltő csersavakban gyengébb.

Összességében mindkét típus lágyabb, selymesebb, kevésbé karakteres csersavakat ad a borhoz, mint például a francia tölgyek, írta a Pécs Aktuál.

A Mecsekben már több száz rönk sorakozik egymás mellett, néhány fa speciális jelölést kapott. Közülük két tucat rönknek különleges jövője lesz, a sokfelé kerülnek a világban, miután boroshordó készül belőlük.

Pécs környékén, Szigetváron egy amerikai cég, Palotabozsokon pedig egy magyar vállalkozás készít olyan boroshordókat, amelyek ausztrál, új-zélandi, kaliforniai, chilei, dél-afrikai, spanyol, olasz, portugál, német, osztrák, román, török, izraeli borászok pincéibe kerülnek, mert a magyar boroshordók a világ prémium kategóriájának legtetején helyezkednek el

– fogalmaz a portál.

A rönkök felvásárlása megkezdődött. A hordókat gyártó szakemberek választják ki az erdőn a legmegfelelőbb rönköket, ezekből készül a kiváló minőségű hordódonga. Kivágás után minden rönköt egyedi azonosítóval látnak el, így biztosítva a fa származásának és korának pontos és visszakövethető nyilvántartását a hordógyártásig. Elsősorban a tömör tölgyeket keresik a kiválasztás során.

Jelenleg Franciaország a legnagyobb és egyben a legdrágább boroshordó-gyártó a világon.

Egy Magyarországon gyártott 225 literes standard hordó akár 500-600 euróba is kerülhet, míg egy hasonló franciaországi hordó könnyen meghaladhatja a 800 eurót, ezért is versenyképesek a mecseki tölgyből készült hordók, amelyek a tengerentúlon a legkedveltebbek.

A Magyarországon előállított nagyjából 30 ezer hordó nagy részét kaliforniai borászoknak adják el.

Kapcsolódó
Német kastély rejti a világ legnagyobb boroshordóját
Építéséhez százharminc tölgyet vágtak ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik