Otthon készült

Ez a 7 leghatékonyabb bélvédő élelmiszer

pixabay
pixabay

Az egészségünk megőrzésében kulcsszerepet játszik az egészséges bélrendszer. A teljes emésztőrendszerben több mint 100 trillió mikroba található, amelyek mindannyiunkban egyediek. Ezek a mikrobák együtt dolgoznak az ételekből származó tápanyagok metabolizálásán, a belek épségben tartásán és működésén, valamint a káros baktériumok túlszaporodásának és támadásának megakadályozásán.

Ha a bélben a jó és a rossz mikrobák egyensúlya megbomlik, az számos emésztési problémát okoz. A kutatók megállapították, hogy ez az állapot elősegíti más betegségek kialakulását is, például a 2-es típusú cukorbetegséget vagy a Parkinson- és az Alzheimer-kórt.

Számos „bélgyógyító” élelmiszert ismerünk, amelyek közül több pénztárcabarát, könnyen beszerezhető és még finom is, talán csak a chiamag az, ami kevésbé lehet ismert, mert az utóbbi években a vegán táplálkozás népszerűsödésével jelent meg nagyobb mennyiségben a hazai piacon.

Édesburgonya

Az édesburgonya és más burgonyák magas rezisztens keményítő tartalmúak, ez a keményítőtípus nem bomlik le, hanem erjed az emésztőrendszeredben. A rezisztens keményítő üzemanyagként működik a bélben lévő jó baktériumok számára.  A burgonyában lévő rezisztens keményítő mennyiségét növelheti, ha megfőzzük, majd lehűtjük. Javasolt, hogy lassan növeljük az édesburgonya és más, magas rezisztens keményítőtartalmú ételek mennyiségét, hogy a bél alkalmazkodni tudjon a fokozott erjedéshez.

Avokádó

Tudjuk, hogy az avokádó jó forrása az egészséges zsíroknak, de a bélgyógyító élelmiszerek listájára is felkerülhet. Megjelent tanulmányok szerint az avokádó fogyasztása segíthet a bélmikrobiom javításában is. Azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik 12 héten keresztül naponta körülbelül egy csészényi avokádót  fogyasztottak, változatosabb bélbaktériumaik voltak.

Ananász

Ennek a gyümölcsnek a rendszeres fogyasztása egészséges és hatékonyan működő bélrendszert tarthat fenn. Az ananászban található bromelain enzim segít a fehérjék megemésztésében és lebontásában. Az ananász és a magas fehérjetartalmú ételek, például a hús együttes fogyasztása segíthet a szervezetnek a fehérjék  könnyebb emésztésében.  A bromelain sikeresen alkalmazható olyan emberek kezelésében is, akiknek a hasnyálmirigyük nem választ ki elég emésztőenzimet.

Joghurt

Ha a probiotikus élelmiszerekről van szó, a joghurt az egyik legkönnyebben elérhető, pénztárcabarát és népszerű választás. A probiotikus élelmiszerek élő baktériumokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a jó emésztést azáltal, hogy távol tartják a rossz baktériumokat. De nem minden joghurt egyforma. Fontos, hogy a joghurtban élő aktív kultúrák legyenek. Emellett érdemes odafigyelni a hozzáadott cukor mennyiségére is, mert a magas cukortartalmú étrend negatív hatással lehet a bélrendszer egészségére.

Fokhagyma

A fokhagyma magas fruktántartalmú, prebiotikumokat tartalmaz, amelyek segítenek táplálni a bélrendszeredben lévő jó baktériumokat. Ahogy a fruktánok a bélben erjednek, rövid szénláncú zsírsavakat szabadítanak fel, amelyek elhagyják a bélrendszert, és jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A fokhagyma antibakteriális vegyületekben is gazdag, amelyek segítenek a betegségek és fertőzések leküzdésében, így a megfázás és az influenza idején remek kiegészítője az ételeknek és a nassolnivalóknak.

Chiamag

Nagyszerű forrása az oldható rostoknak és az omega-3 zsírsavaknak, amelyek mindkettő hasznos lehet a bélrendszer egészségére. Az oldható rostok prebiotikus üzemanyagforrásként működnek a jó baktériumok számára, és elősegítik a lágyabb, szabályosabb bélmozgást is. Az omega-3 zsírsavak hozzáadása szintén segíthet a bél baktériumdiverzitásának növelésében, miközben csökkenti a gyulladást a vastagbélben.

Keserű zöldek

Bár önmagukban talán nem a legfinomak, az olyan keserű zöldek, mint a gyermekláncfű, a rukkola, vagy a radicchio saláta, de nagyszerűek a bélrendszer számára. Prebiotikumokban gazdagok, és segítenek kiválasztani az emésztést segítő gyomorsavakat, ami növelheti az ételekből felszívódó tápanyagok számát. Magas a rosttartalmuk segít kisöpörni a vastagbelet, és megelőzi a székrekedést. Egy csésze rukkolában 1,8 gramm rost van, és mindössze 15 kalória. Próbálja ki a keserű zöldeket salátákhoz és szendvicsekhez, köretekben, vagy tojással.

(Magyar Mezőgazdaság)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik