Otthon készült

Így készül a tökéletes roppanós kovászos uborka

A héten megérkezett az idei első komolyabb hőhullám, ez pedig azt is jelenti, hogy nagyüzemben nekiállhatunk a kovászos uborka készítésének.

Az évnek ezen szakaszában tehát érdemes feleleveníteni a tökéletes receptet, amit a Nosalty oldalán találtunk meg.

Amire szükségünk lesz:

  • 1.7 kg uborka
  • 1 csokor kapor
  • 1.5 l víz
  • 1.5 ek só
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 ek fehérborecet
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet kenyér

És ahogy elkészítjük:

  • Az uborkát megmossuk, majd egy új, tiszta konyhai szivacs dörzsikés részével finoman megsikáljuk. Tényleg csak óvatosan, hogy a héját ne dörzsöljük le!
  • A vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a sót, és langyosra hűtjük, és elkeverjük benne a szódabikarbónát és az ecetet.
  • Az üveg aljába beletesszük a kapor felét, és elkezdjük sorba ráhalmozni az uborkát. Ha ezzel megvagyunk, akkor beledobáljuk a fűszereket: koriandermag, mustármag, bors és a megpucolt fokhagymák.
  • Felöntjük az egészet a vízzel, a tetejére tesszük a maradék kaprot és a kenyeret, majd kistányérral vagy fedővel betakarjuk, és félárnyékos helyre tesszük.
  • 2-3 nap elég neki, de a legegyszerűbb, ha megkóstoljuk! Ha késznek ítéljük, akkor leszűrjük a levét, és mehet egy edénybe a hűtőbe.

A kovászos uborka egyébként az egészségre is jó hatással van, erről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Ezért igyuk meg a kovászos uborka levét
Szervezetünk meghálálja!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik