A héten megérkezett az idei első komolyabb hőhullám, ez pedig azt is jelenti, hogy nagyüzemben nekiállhatunk a kovászos uborka készítésének.
Az évnek ezen szakaszában tehát érdemes feleleveníteni a tökéletes receptet, amit a Nosalty oldalán találtunk meg.
Amire szükségünk lesz:
- 1.7 kg uborka
- 1 csokor kapor
- 1.5 l víz
- 1.5 ek só
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 ek fehérborecet
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál koriandermag
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 szelet kenyér
És ahogy elkészítjük:
- Az uborkát megmossuk, majd egy új, tiszta konyhai szivacs dörzsikés részével finoman megsikáljuk. Tényleg csak óvatosan, hogy a héját ne dörzsöljük le!
- A vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a sót, és langyosra hűtjük, és elkeverjük benne a szódabikarbónát és az ecetet.
- Az üveg aljába beletesszük a kapor felét, és elkezdjük sorba ráhalmozni az uborkát. Ha ezzel megvagyunk, akkor beledobáljuk a fűszereket: koriandermag, mustármag, bors és a megpucolt fokhagymák.
- Felöntjük az egészet a vízzel, a tetejére tesszük a maradék kaprot és a kenyeret, majd kistányérral vagy fedővel betakarjuk, és félárnyékos helyre tesszük.
- 2-3 nap elég neki, de a legegyszerűbb, ha megkóstoljuk! Ha késznek ítéljük, akkor leszűrjük a levét, és mehet egy edénybe a hűtőbe.
A kovászos uborka egyébként az egészségre is jó hatással van, erről itt írtunk bővebben.