Otthon készült

Nyári kedvenc és az egészség őre a kovászos uborka

freepik.com
freepik.com
Egészséges és finom nyári csemege.

Mint minden évszaknak, a nyárnak is megvannak a jellegzetes ételei. Ilyen a főtt kukorica, a fagyi vagy a kovászos uborka. Ez utóbbit ugyan nem mindenki szereti, de aki igen, az alig várja, hogy elinduljon az uborkaszezon, és meg lehessen tölteni nagy, öblös üvegeket a finom és egészséges csemegével.

A kovászos uborka fermentálással, azaz erjesztéssel készül. A fermentálás egy nagyon régi módszer, amellyel már őseink is tartósították az élelmiszereket – mesterséges tartósítószerek nélkül. A módszer lényege, hogy laktobacilusok segítségével erjesztjük a zöldségeket -a kovászos uborka eseténben az uborkát-, mely tejsavbaktériumok az üvegbe zárva, oxigénmentes környezetben elszaporodnak, és elvégzik a tartósítást.

Az erjesztés során tehát szaporodnak azok a baktériumok, amiknek a tartósságot és a jellegzetes ízt köszönhetjük, a sós oldat pedig, amibe a kovászolás során az uborka kerül, biztosítja, hogy az egészségre káros, rohasztó baktériumok ne tudjanak aktivizálódni.

pixabay.com

Mi kell a fermentáláshoz?

Nos, meglepetés, de kenyér nem feltétlenül. Bár jó magyar szokás szerint minden üvegbe kerül az uborkák tetejére kenyér, igazából a fermentáláshoz nem szükséges.

Ami viszont igen, az a :

  • sóoldat – 1 liter vízhez egy evőkanál sót számolhatunk. Ez a koncentráció a legmegfelelőbb a laktobacilusoknak, de többi káros baktériumot és gombát kiiktatja.
  • megfelelő hőmérséklet – a legideálisabb az állandó szobahőmérséklet, nagyjából 20-22 fok. (nem kötelező a napra tenni, a konyhapulton is fermentálódik az uborka)
  • oxigénmentes környezet – Az uborkát úgy kell eltenni, hogy a sós oldat teljes egészében ellepje. Ez azért fontos, mert az erjedési folyamatnak oxigéntől elzártan kell végbe mennie. Az uborka nem érintkezhet levegővel. Ellenkező esetben beindulnak rohasztó baktériumok.

Hogy készül a kovászos uborka?

freepik.com

Az 1-1,5 kiló uborkát mossunk meg, vágjuk le a két végét és az egyik végét vágjuk be, hogy az uborka kicsit szétnyíljon. Az alaposan megtisztított üveg aljába tegyünk egy csokor kaprot, borsot, de a merészek rakhatnak köményt, mustármagot, koriandermagot, szegfűborsot és zellermagot is.

Erre tehetjük az uborkákat, ha lehet, bevágott véggel lefelé (könnyebb lesz majd kivenni az uborkát), a tetejére mehet még kapor és sok fokhagyma. Ha azt akarjuk, hogy az uborka héja ne legyen puha, tehetünk bele szőlő vagy babérlevelet is. Végül zárjuk le az egészet kenyérrel – ha ragaszkodunk a hagyományokhoz.

Az előkészített forró sós vízzel ( 1 literhez egy kanál só) öntsük fel az üveget a kenyér mellett úgy, hogy az uborkákat ellepje. Zárjuk le az üveget (akár egy tányérral), és mehet a napra. Az uborka 3-4 nap alatt megerjed. Ha kell a vizet pótoljuk rajta. A kész uborkát kiszedhetjük az üvegből egy műanyag edénybe, ráöntjük a szűrt levet, hogy a kenyér már ne kerüljön rá, és mehet a hűtőbe.

A kenyérrel készült uborka 1-2 héten belül fogyasztandó, kenyér nélkül készítve viszont a hűtőben sokkal tovább  is eláll.

freepik.com

A kovászos uborka egészséges is

Amellett, hogy a kovászos uborka nagyon finom, az egészségünkre is jótékonyan hat. A fermentált élelmiszerek fogyasztásának számos előnye van.

Rendszeres fogyasztásuk elősegítheti az egészséges bélmozgást és az emésztést, táplálja a bélfalakat és segít a bélflóra regenerálódásában. A tejsavbaktériumok emellett olyan enzimeket termelnek, amelyek segítenek lebontani a szénhidrátokat.

A bél mikrobiomában fellépő egyensúlyhiány hozzájárulhat mentális egészségi zavarokhoz, például szorongáshoz és depresszióhoz. A fermentált élelmiszerek támogathatják a mentális egészséget azáltal, hogy csökkentik a gyulladásos mikrobák szintjét és csökkentik a bélgyulladást.

Fogyasztásuk segít a súlycsökkenésben, hiszen a fermentált élelmiszerek fogyasztása elősegítheti az egészséges testsúly megtartását.

Az erjesztett élelmiszerek étrendbe való beillesztése elősegítheti az immunrendszer működését és csökkentheti a fertőzés kockázatát is.

Sokszínű Vidék

A kovászos uborka fogyasztásával a bőrünk is szebb lesz, mivel a fermentált élelmiszerek támogathatják a bőr egészségét azáltal, hogy befolyásolják a bél mikrobiómát, a szisztémás gyulladás szintjét.

Jótékony hatással van az allergiára.

Támogathatja a szív egészségét, mert a fermentált élelmiszerek fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával jár. Mérsékelten csökken a vérnyomás és a koleszterin-egyensúly is javul.

Emellett természetesen az uborka számos vitamin forrása is: A-, B- és C-vitaminban, valamint  K vitaminban is gazdag, ami szintén jótékonyan hat az immunrendszerünkre és a csontjainkra is.

Megjött a kedved egy jó kovászos uborkához? Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó
Ételeinkben rejlik a hosszú élet titka
A titok nyitja a rendszerességben van, a cél pedig a hosszú, egészséges élet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik