Kertünk-Portánk

Hideg cukkinis-kapros krémleves: fermentált zöldségekkel az igazi

Akár csodatévő levesnek is nevezhetnénk, mert nemcsak laktat és a kánikulában remekül hűsít, de a fermentál belevalók miatt rendkívül egészséges is – főként ha saját biozöldségekkel készítjük el ezt a nyári krémlevest.

Az ötlet nem saját, a Facebookon találkoztam vele, de az elmúlt hetekben többször elkészítettem. Hol saját kertemben nevelt vegyszermentes tökkel, aztán cukkinivel és frissen vágott kaporral, valamint otthon fermentált belevalókkal. Minden változat finom lett, végül az alábbi vált be a legjobban.

Az elő lépés: álljunk neki – ha még nem kezdtük el – és fermentáljunk cukkinit

A fermentálás, azaz a tejsavas erjesztés technológiájával most nem is húznánk az időt, korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, hogyan is lehet elkészíteni. A lényege, hogy fermentált zöldségek és gyümölcsök bizonyítottan segítik az emésztést, jótékony hatással bírnak nemcsak a gyomorsavra és a bélrendszerünkre, hanem az egész szervezetünkre is. Természetes probiotikumként működnek, megvédik vagy segítik helyreállítani a bélflóránkat, és a kórokozóktól is megóvnak.

A legkönnyebben fermentálható zöldségek közé tartozik a káposzta (fehér, vörös, kínai kel), a sárgarépa, az uborka, a cukkini, a paprika, a brokkoli és a legtöbb retekféle, miként a cékla is.

Levesünkhöz érdemes vagy már beérett fermentált cukkinit használnunk, amit előzetesen fokhagymával és kaporral ízesítettünk.

Így készítsünk hűsítő cukkinis-kapros krémlevest!

Hozzávalók

  • 1 közepes cukkini
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kisebb csokor friss kapor
  • 150 ml főzőtejszín / vagy laktózmentes tejföl
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1 deci fermentált cukkini leve

Elkészítése

Forró olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd a felkockázott cukkinit és a fokhagymát, 3 percig együtt pároljuk, aztán felöntjük egy kevés vízzel, vagy zöldséglével. Lefedve 15 percig főzzük, majd belevágjuk az apróra mentét kaprot. Aztán még 5-10 percig főzzük. Végül hozzáöntjük a tejszínt vagy a laktózmentes tejfölt, és az egészet összeturmixoljuk, majd egyet forralunk rajta.

Fotó: Pais-H Szilvia

Miután kihűlt a levesünk, tegyünk bele fél deci fermentált cukkini levét. Kockázzunk bele fermentált cukkinit – ízlés szerint pár darabot – vagy feltétként kínáljuk a leveshez, vagy turmixoljunk bele.

A lényeg, a krémlevesbe ne túl melegen tegyük bele a fermentált zöldséget, nehogy a hasznos bélbaktériumok elpusztuljanak!

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik