Otthon készült

Így lett „balatoni” az argentin hekk

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
12 ezer kilométert utazik a balatoni strandokig a hekk.

A balatoni büfék kínálatából kihagyhatatlan a hekk, ezért aztán sokan hitték azt, hogy igazi balatoni halról van szó. Ez azonban abszolút nincs így, annyira nem, hogy édes vízben meg sem élne ez a halfajta.

Hogy került a Balaton partjára a hekk?

Számos halfaj él a magyar vizekben, hazánkban pedig nem túl magas a halfogyasztás, ezért aztán nagyjából ki is szolgálhatná a kínálat a keresletet. A hatvanas-hetvenes években viszont túlzásba vitték az exportot, Magyarországon pedig emiatt halhiány alakult ki. Különleges élőhal-szállító vasúti kocsikban utazott a magyar hal – Ausztriába, az NDK-ba, Nyugat-Németországba és más nyugat-európai országokba. Azzal szembesültek az illetékesek, hogy bármennyi halat szállítanak ki, nem tud elég lenni – írja az Economx.

Emiatt kezdtek el behozni hekket is, amit ízletessége, kedvezőbb ára miatt hamar megkedveltek itthon is. Könnyen elkészíthető és fogyasztható, egészséges és a gyerekek is bátrabban ehetik a szálkamentessége miatt.

Ronda, de finom

Talán jobb, ha nem látjuk a büfék pultjában a hal fejét is, az éles fogazatával nem kifejezetten “szép” látvány. Szerencsére, a hal húsának íze kárpótol ezért.

Akár a 10 kilót is elérheti a súlya, hozzánk viszont főként a kisebb, néhány 10 dekás példányok érkeznek.

Éjszaka halásszák Argentínában, ilyenkor jönnek a felszín közelébe az Atlanti-óceánban, hogy kis halakra vadásszanak, egyébként kétszáz méter mélyen is úszkálnak. Argentína mellett Chilében, Peruban, a Skandináv-félszigetnél, Izlandon és egyes észak-afrikai partoknál is halásszák.

Kapcsolódó
Megjelent a hekkfagyi a Balatonnál
Az alkotó nem állítja, hogy ez bárkinek a kedvence lesz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik