A mára világszerte ismertté vált cézársaláta receptje megalkotásának századik évfordulóját ünnepelték vasárnap a mexikói Tijuanában, ahonnan az étel gasztronómiai világhódító útjára indult, írja az MTI.
Történészek szerint az amerikai határához közeli mexikói városban találták fel ugyanis 1924-ben az eredetileg ételmaradékok felhasználásával megalkotott fogást.
A saláta feltalálójának Cesare Cardini olasz származású szakácsot és étteremtulajdonost tartják. 1924. július 4-én Tijuanában amerikaiakat szolgált ki, akik az amerikai függetlenség napját italozással akarták megünnepelni a hazájukban érvényben lévő alkoholtilalom idején.
Száz évvel később, a tijuanai Caesar’s Restaurant étteremben ugyanígy, a vendégek előtt egy hatalmas fatálban készítették a salátát, amely a klasszikus recept alapján római salátából, paprikából, parmezánból, főtt tojásból, valamint egy mustárból, olivaolajból és citromból készült öntetből áll. A teljes receptet a Nosalty oldalán találod, ide kattintva.
Időközben a recept – bár alapjában változatlan maradt – további adalékokkal, így például szardellával bővült – mondta Claudio Poblete mexikói szakács, aki a századik évforduló apropójából egy könyvet is megjelentetett. Poblete szerint a saláta azért egyetemesen népszerű, mert olyan hozzávalókból áll, amelyek “alapvetőek az emberi táplálkozás szempontjából“.