Otthon készült

Cézár saláta, az aktuális pillanat gasztronómiai fénypontja

Olyan étel, amely érdemes arra, hogy országhatárokon átlépve meghódítsa az egész világot.
Korábban a témában:

Ha a cézár salátáról beszélünk, mindenkinek eszébe jut a roppanós salátalevél, a fokhagyma, a pirított kenyérkockák, némi hús és öntet. Azt azonban kevesen tudják, hogy az Amerikában roppant népszerűvé vált étel tulajdonképpen Mexikóból ered, s az olasz származású Caesar Cardini nevéhez fűződik.

Egyes elbeszélések szerint Cardini 1924-ben az amerikai határon fekvő mexikói Tijuanában július 4-én szükségből készített ételt maradékokból, hogy kiszolgálja a vendégeket. Salátaleveleket, nyers tojássárgáját, parmezán sajtot és más maradékokat kevert össze, ami meglepően finomra sikerült, írja a bbc.travel.

Így is lehet harcolni az élelmiszerpazarlás ellen
Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét, tiszteljük és ne ítélkezzünk az ételünkről.

Más mendemondák szerint az 1920-as években sok amerikai filmcsillag járt Tijuanába, őket akarta Cardini elkápráztatni új salátájával, aminek híre hamarosan elterjedt a hollywoodi elit között. Clark Gable és Jean Harlow is Tijuanába utaztak, hogy kipróbálják Caesar ropogós salátáját.

Mások azt rebesgetik, a salátát nem is Caesar, hanem egy fiatal alkalmazottja készítette: Livio Santini Olaszországból 1924-ben költözött Tijuanába, és Cardini-nál kezdett főzni. Egyesek szerint rábízták a maradékok összekeverését, ő kreálta a csodás salátát.

Bármi legyen is az igazi eredet, a saláta hamarosan elterjedt az egész világon. Az 1940-es években a Gourmet Magazin az ételt „az aktuális pillanat gasztronómiai fénypontjának” nevezte, 1953-ban pedig az 50-es évek Amerikából származó legnagyobb receptjének kiáltották ki Párizsban.

Cardini Los Angelesbe költözött, ahol 1948-ban szabadalmazták családjuk híres salátaöntetét.

Fotó: Unsplash.com

2009-ben Tijuanában a Caesar – amely már nem a Cardinik tulajdonában volt – bezárt, de 2010-ben egy helyi család, a Plascenciak újra megnyitották.

A Caesar’s a város ikonja, a történelem egyik kicsi darabja

– mondta Javier Plascencia, a Tijuana csillagfőnöke, akinek családja most az éttermet vezeti.

A cézár saláta náluk nem csak recept, inkább egy koreográfia; lassú tánc a krémes öntet és a római saláta között.

Az előadás akkor kezdődik, amikor a pincér a salátát egy tálba helyezi. Egy másik tálba kerül egy kis kanálnyi apróra vágott fokhagyma, ehhez teszi a mustárt, kövér szardella filét és néhány csepp Worcestershire mártást. Kerül még bele egy tojássárgája. Keverés közben rákerül az olívaolaj és finomra reszelt parmezán sajt.

Miután az öntet összetevőit összekeverte, a szakács az egészet a friss salátalevélre borítja, majd megszórja borssal és még parmezánnal. Bár a világban sok helyen citromlé is kerül az ételbe, az eredeti receptben ez a hozzávaló nem szerepel.

Majdnem 100 évvel azután, hogy Tijuanában elkészült az első Cézár-saláta, az étel továbbra is a legnépszerűbb menüpont a Caesar-ban, a helyiek büszkesége. 

Soha nem fogjuk megtudni, hogy Caesar, Livio vagy esetleg valaki más hozta-e létre az ételt, azonban egy dolog biztos: 1924-ben Tijuanában egy olasz bevándorló feltalálta az egyik leghíresebb salátát, ami végül olyan étel lett, amely érdemes arra, hogy országhatárokon átlépve meghódítsa az egész világot.

Kiemelt kép: Unsplash.com

Hajdúsági bográcsos ételek: a puszta utánozhatatlan ízvilága
Slambuc, töltött káposzta vagy gulyás, a sokféleségüknek csak a képzeletünk szabhat határt.

Kommentek

Dalmatian Pelican Pelecanus crispus. Lake Kerkini, Greece.
Photographer: Caron Steele, United Kingdom. Category: Best Portrait. PEOPLE’S CHOICE CATEGORY WINNER, GOLD AWARD WINNER AND BIRD PHOTOGRAPHER OF THE YEAR WINNER.
Photographer's Story: ‘On arriving in Greece to photograph the Dalmatian Pelicans in their breeding plumage I discovered that Lake Kerkini, their favoured haunt, had frozen for the first time in 16 years; all the pelicans had flown off. Fortunately, a few holes started to thaw in the lake and the birds slowly began to return. Unused to the slippery icy surface of the lake they regaled us with hilarious antics as they slid across the lake surface trying to retain control as they took off and landed. I was lucky enough to capture one such rare moment when this magnificent pelican ran towards me across the ice at dusk before taking off. It was a truly unique experience, both magical and comical at the same time. And the image remains a moment of pure joy captured forever.’
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.