Otthon készült

Cézár saláta, az aktuális pillanat gasztronómiai fénypontja

Olyan étel, amely érdemes arra, hogy országhatárokon átlépve meghódítsa az egész világot.

Ha a cézár salátáról beszélünk, mindenkinek eszébe jut a roppanós salátalevél, a fokhagyma, a pirított kenyérkockák, némi hús és öntet. Azt azonban kevesen tudják, hogy az Amerikában roppant népszerűvé vált étel tulajdonképpen Mexikóból ered, s az olasz származású Caesar Cardini nevéhez fűződik.

Egyes elbeszélések szerint Cardini 1924-ben az amerikai határon fekvő mexikói Tijuanában július 4-én szükségből készített ételt maradékokból, hogy kiszolgálja a vendégeket. Salátaleveleket, nyers tojássárgáját, parmezán sajtot és más maradékokat kevert össze, ami meglepően finomra sikerült, írja a bbc.travel.

Így is lehet harcolni az élelmiszerpazarlás ellen
Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét, tiszteljük és ne ítélkezzünk az ételünkről.

Más mendemondák szerint az 1920-as években sok amerikai filmcsillag járt Tijuanába, őket akarta Cardini elkápráztatni új salátájával, aminek híre hamarosan elterjedt a hollywoodi elit között. Clark Gable és Jean Harlow is Tijuanába utaztak, hogy kipróbálják Caesar ropogós salátáját.

Mások azt rebesgetik, a salátát nem is Caesar, hanem egy fiatal alkalmazottja készítette: Livio Santini Olaszországból 1924-ben költözött Tijuanába, és Cardini-nál kezdett főzni. Egyesek szerint rábízták a maradékok összekeverését, ő kreálta a csodás salátát.

Bármi legyen is az igazi eredet, a saláta hamarosan elterjedt az egész világon. Az 1940-es években a Gourmet Magazin az ételt „az aktuális pillanat gasztronómiai fénypontjának” nevezte, 1953-ban pedig az 50-es évek Amerikából származó legnagyobb receptjének kiáltották ki Párizsban.

Cardini Los Angelesbe költözött, ahol 1948-ban szabadalmazták családjuk híres salátaöntetét.

Fotó: Unsplash.com

2009-ben Tijuanában a Caesar – amely már nem a Cardinik tulajdonában volt – bezárt, de 2010-ben egy helyi család, a Plascenciak újra megnyitották.

A Caesar’s a város ikonja, a történelem egyik kicsi darabja

– mondta Javier Plascencia, a Tijuana csillagfőnöke, akinek családja most az éttermet vezeti.

A cézár saláta náluk nem csak recept, inkább egy koreográfia; lassú tánc a krémes öntet és a római saláta között.

Az előadás akkor kezdődik, amikor a pincér a salátát egy tálba helyezi. Egy másik tálba kerül egy kis kanálnyi apróra vágott fokhagyma, ehhez teszi a mustárt, kövér szardella filét és néhány csepp Worcestershire mártást. Kerül még bele egy tojássárgája. Keverés közben rákerül az olívaolaj és finomra reszelt parmezán sajt.

Miután az öntet összetevőit összekeverte, a szakács az egészet a friss salátalevélre borítja, majd megszórja borssal és még parmezánnal. Bár a világban sok helyen citromlé is kerül az ételbe, az eredeti receptben ez a hozzávaló nem szerepel.

Majdnem 100 évvel azután, hogy Tijuanában elkészült az első Cézár-saláta, az étel továbbra is a legnépszerűbb menüpont a Caesar-ban, a helyiek büszkesége. 

Soha nem fogjuk megtudni, hogy Caesar, Livio vagy esetleg valaki más hozta-e létre az ételt, azonban egy dolog biztos: 1924-ben Tijuanában egy olasz bevándorló feltalálta az egyik leghíresebb salátát, ami végül olyan étel lett, amely érdemes arra, hogy országhatárokon átlépve meghódítsa az egész világot.

Kiemelt kép: Unsplash.com

Hajdúsági bográcsos ételek: a puszta utánozhatatlan ízvilága
Slambuc, töltött káposzta vagy gulyás, a sokféleségüknek csak a képzeletünk szabhat határt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik