40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije az elmúlt napokban, és választotta ki azt a tíz döntős nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe, írta a HírBalaton.
Bár a vendéglátásban országszerte egyre nehezebb kihívásokkal kell szembenézni, Európa első és máig egyetlen strandétel versenye azt bizonyítja, hogy szép számmal vannak olyanok, akik az élesedő versenyben még nagyobb kreativitással igyekeznek kitűnni.
Minden rekordot megdöntve a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele versenyre idén 40 étellel neveztek a balatoni vendéglátósok.
A rendkívül erős mezőnyből így még nehezebb volt kiválasztani, kik jussanak a döntőbe. Idén kivételesen tíz döntős hely lesz, melyeket 2024. július 30-án egy séfekből és gasztro újságírókból álló zsűrivel újrakóstolunk, és közülük választjuk ki az idei Év strandétele verseny győzteseit
– mondta Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája.
- Fogas bisztró, Alsóörs: Vegán taco
- Gianpiero’s, Balatonboglár: Harcsa hortobágyi, rántott kovászos uborka és gyerekkorunk tejbedarája
- Julcsi kalácsoda, Siófok: Sajtos baconos kalács és liofilizált málnás kürtős
- Kikötő étterem, Balatonszemes: Szemesi szűz
- Mesés, Balatonlelle: Nyári töltött káposzta és grillezett töltött paprika
- Móni süti, Gyenesdiás: Balatoni rizlinges „almafröccs”
- Olíva büfé, Alsóörs: Pisztácia pesztós lángos
- Pizza sztori, Balatonmária: Balancsini
- Tiki bisztró, Zamárdi: Tokatsu szendvics és tarhonyapuding
- Vánkos, Badacsonyörs: Grillezett patisszon, kukoricahabbal
- fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
- büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák)
- az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
- az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele
- az Év balatoni stranddesszertje.