A klasszikus koviubi a nyár elengedhetetlen “tartozéka”, ám ha a rántott változatát megkóstolja az ember, csettint egyet, mennyire finom.
A rántott kovászos uborka néhány éve indult hódító útjára Magyarországon – több étterem étlapján is kínálják -, az Egyesült Államok északi részén viszont már a 60-as évek óta közkedvelt.
A 2024-es év strandétele versenyen például az egyik döntőbe jutott vendéglátóhely menüsorában is megtalálható – harcsa hortobágyi, rántott kovászos uborka és gyerekkorunk tejbedarája – az ínyencség.
A rántott kovászos uborkát mártogatósként, köretként és nassként is lehet fogyasztani!
A pár perces receptek kezdőknek is YouTube csatornán videón is megtekinthetjük a készítés menetét, melynek lényege a következő.
- néhány darab kovászos uborka,
- tojás
- liszt zacskóban
- zsemlemorzsa zacskóban.
- Az uborkákat negyedeljük, majd betesszük a lisztes zacskóba.
- A zacskó száját összefogjuk, felfújjuk levegővel és jól összerázzuk.
- Tálcára kitesszük, és felvert tojásban megforgatjuk.
- Ezután a zsemlemorzsás zacskóba tesszük négyesével-ötösével.
- Ugyanúgy járunk el mint a liszt esetében, így kész is a panírozás.
- Bő forró olajban ízlés szerinti barnaságig kisütjük.