Otthon készült

Jól teljesítettek a nyári ellenőrzéseken a grillsajtok

facebook/vésztői termékek
facebook/vésztői termékek
A grillsajtok egyre szélesebb választéka van jelen a kereskedelemben.

A június közepétől tartó nyári szezonális ellenőrzés során az állati eredetű termékek közül idén a grillsajtok kaptak kiemelt figyelmet. Az akció során hét, a nagyobb áruházláncokat ellátó ellenőrzésére, valamint az általuk készített termékek mintavételére is sor került; valamennyi ellenőrzött termék élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján megfelelőnek bizonyult, közölte az Agrárminisztérium.

Az előállítók helyszíni vizsgálata során csak kisebb hibákat tárt fel a hatóság. Eljárás 2 esetben indult jelölési hiba miatt

– ismertették.

A sajt a hazai fogyasztók számára egyfajta kényeztetés, élvezeti értékkel bír, továbbá a lakosság háromnegyede hetente többször is fogyaszt ilyen termékeket, derül ki az Agrárminisztériummal stratégiai partnerségben lévő Tejterméktanács hamarosan megjelenő felméréséből.

A grillsajtok egyre szélesebb választéka van jelen a kereskedelemben. A minél átfogóbb ellenőrzés érdekében a szezonális akció folyamán a hatóság különböző típusú sajtokból – mozzarella, camambert, gomolya, ömlesztett sajt – vett mintát, és 15 terméken élelmiszerbiztonsági, minőségi vizsgálatokat, valamint jelölésellenőrzést végeztek

– olvasható a közleményben.

Minden vizsgált termék pasztőrözött tejből készült, némelyik további hőkezelést is kapott technológiától függően. A hőkezelést – kritikus pontként kezelve – minden ellenőrzött üzemnél szoros felügyelet alatt végzik. A grillsajtok esetében a védőgázas csomagolású termékeknél a felhasznált védőgázok megfeleltek a jogszabályi előírásoknak.

Egyes gyártók allergén összetevőkkel, például mustárral ízesített termékeket is készítenek, és ezeknél a keresztszennyeződések elkerülését megfelelően kezelték. Minden termék megfelelt a mikrobiológiai és összetételi előírásoknak, a felhasznált adalékanyagok pedig a megengedett határértékeken belül voltak.

A vizsgált vállalkozások megfelelő nyomonkövetést biztosítottak, és elvégezték az előírt önellenőrzéseket is. Néhány esetben a gyártmánylapok kisebb kiegészítése volt szükséges.

A termékek jelölésvizsgálata során megállapított hiányosság – “zsír a szárazanyagban” nem megfelelő feltüntetése – miatt két előállítóval szemben hatósági eljárás indult. Két előállítónál további információkat kért be a hatóság, ezért esetükben az ellenőrzés még nem zárult le

– írta közleményében az AM.

Kapcsolódó
Taroltak a magyar sajtok a világversenyen
Nemzetközi elismerésben részesültek a hazai sajtkülönlegességek.
Olvasói sztorik