A kókusz az egyik legváltozatosabban felhasználható alapanyag, amely édes, egzotikus ízével bármilyen süteményt különlegessé varázsol. Akár egy könnyed nyári desszertet készítenénk, akár egy ünnepi alkalomra keresünk valami különlegeset, a kókusz mindig tökéletes választás. Nemcsak finom, de tápláló is, tele van egészséges zsírokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jót tesznek a szervezetnek.
Ebben a cikkben olyan kókuszos sütemény recepteket válogattunk össze, amelyek egyszerűek, de garantáltan elbűvölik az ízlelőbimbókat. Az ötperces, sütés nélküli édesség mellett van itt gyors kókuszcsók és egy komolyabb, de nem nehezen elkészíthető torta is.
Merüljünk el a kókuszos sütemények világában és élvezzük, ahogy megtelik a konyha a kókusz mennyei illatával! Indulhat a sütés?
3 kiváló kókuszos édesség
Kókuszcsók
Hozzávalók
- 3 tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 1 csipet só
- opcionálisan vaníliakivonat
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
A tojásfehérjéket a csipet sóval elkezdjük felverni. Közben adjuk hozzá a porcukrot is, és azzal együtt kemény habbá verjük.
A kész habba keverjük bele óvatosan a kókuszreszeléket és a vaníliakivonatot (használhatunk vaníliáscukrot is, akkor viszont annyival kevesebb porcukrot számoljunk).
Sütőpapíros tepsire teszünk kiskanállal halmokat a masszából, hagyjunk helyet is köztük. Akár habzsákból is kinyomhatjuk. Halványbarnára sütjük, vigyázva, hogy ne égjenek meg.
Akár olvasztott csokiba is márthatjuk a kókuszcsókok talpát, vagy lekvárral megkenve összeragaszthatunk két-két darabot.
Ragacsos kókusztorta
Hozzávalók
A piskótához
- 125 ml étolaj
- 105 g kristálycukor
- 85 ml 2,8%-os tej
- 2,5 db közepes tojás
- 150 g búzaliszt
- 100 g kókuszreszelék
- 3 g sütőpor
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
A sziruphoz
- 150 g kristálycukor
- 150 ml víz
Elkészítés
Vajazzunk ki és szórjunk meg kókuszreszelékkel egy püspökkenyér formát (vagy egy 18 centiméteres tortaformát).
Egy tálban keverjük össze a lisztet, kókuszreszeléket, sütőport.
A tojást a vaníliarúd magjaival együtt kezdjük el habosítani. Menet közben adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük vele kemény habbá.
Ha kemény habot kaptunk, kicsit a sebességből visszavéve, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzácsurgatjuk az étolajat. Majd, ha az olajat felvette, még lassabb fokozaton – hogy ne csapja ki – hozzákeverjük a tejet is.
Végül kis részletekben hozzáadjuk a lisztes keveréket, elkeverjük benne, és ezzel elkészült a piskótamassza. A kikókuszozott formába öntjük, és 170 C-ra előmelegített sütőben 35 percen keresztül sütjük légkeverés nélkül.
Míg a piskóta sül, a cukorból, és a vízből szirupot főzünk.
Mikor a piskóta kisült – nem lesz szárazra sült piskóta! -, a sütőből kivéve, forrón leöntjük a cukorsziruppal kis adagokban, hogy az egészet beigya a piskóta. Ezután 1 napra hűtőbe tesszük állni.
Egy nap hűtőzés után megszórjuk a tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk, és szeleteljük. Csokoládé szósszal Bounty tortaként is kínálható.
Vaníliás-krémsajtos kókuszgolyó
Hozzávalók
- 25 dkg mascarpone
- 16 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg cukor
- fél rúd vanília kikapart magjai
Elkészítés
A mascarponét, cukrot és vaníliamagokat habverővel alaposan elkeverjük.
Hozzáadunk nagyjából 12 dkg kókuszreszeléket. Ha túl lágy lenne, rakjunk még bele kókuszt.
Golyókat formálunk belőle és a maradék kókuszba forgatjuk.
Hűtőben tároljuk tálalásig.