Otthon készült vasárnapi ebéd

3 tojásfehérje-pusztító sütemény

Használjuk fel a maradék tojásfehérjét inycsiklandó süteményekhez!

Ünnepek alkalmával, ha több süteményt is készítünk, gyakran előfordul, hogy maradék tojásfehérje halmozódik fel. Ezeket jól le is lehet fagyasztani, de előbb-utóbb szükség lesz olyan receptekre, ahol felhasználhatjuk őket.

A maradék tojásfehérje számos kreatív lehetőséget kínál a sütés terén, és kiválóan alkalmas finom sütemények készítésére. Sokféle recept létezik, amelyekben a tojásfehérjéket főszereplőként vagy mellékszereplőként használhatjuk fel, hogy lélegzetelállító és ínycsiklandó desszerteket alkossunk.

3 tojásfehérje-pusztító sütemény

Unsplash, Wikimedia Commons

Kuglóf tojásfehérjéből

Hozzávalók

  • 2,5 dl tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1,25 dl olaj
  • 2,5 dl liszt
  • 2,5 dl aszalt gyümölcs és dió/mogyoró stb.

Elkészítés

A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd folyamatosan keverve adjuk hozzá a kétféle cukrot.

A lisztből egy evőkanálnyival forgassuk össze az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és magvakat.

A többit adjuk a masszához apránként – váltakozva az olajjal. A végén forgassuk be az gyümölcsöket is, magvakat is.

Kivajazott, kilisztezett formában süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben nagyjából fél órán keresztül, tűpróbáig.

Wikimedia Commons

Financier

Hozzávalók

  • 30 dkg vaj
  • 20 dkg dió
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg porcukor
  • késhegynyi sütőpor
  • 12 dkg liszt
  • 6 darab tojásfehérje

Elkészítés

A vajat forrásig hevítjük, 1-2 percig forraljuk, amíg le nem látunk az edény aljára.

A darált diót, kristály- és porcukrot, lisztet, sütőport és a tojásfehérjét robotgéppel simára keverjük.

Amikor elértük a kívánt állagot, a felhevített, már kihűlt vajat a keverékbe csorgatjuk, alaposan elkeverjük, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.

A hideg masszát nyomózsákba töltjük, szilikonos formába (tetszőleges forma) adagoljuk, vagy a zsákból tömböket nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Tehetünk a tésztára egy-egy szem meggyet, málnát is.

170 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

Unsplash

Pavlova

Hozzávalók

  • 150 g tojásfehérje (5 tojásból)
  • 1 csipet só
  • 50 ml víz
  • 280 gramm cukor
  • 1 teáskanál fehérborecet (sima is megfelel)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő

A tejszínkrémhez

  • 3 dl habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 csepp vaníliakivonat
  • 1 lime héja

A tetejére

  • eper, meggy, ribizli, szeder stb.

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra.

Helyezzük a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a keverőüstbe, és egy csipet sóval kezdjük el habbá verni.

Miközben alacsony sebességgel verjük a tojáshabot, fokozatosan hozzáadjuk a hideg vizet. Ugyanígy járunk el a cukorral is, majd növeljük a gép sebességet, és addig keverjük a habot, amíg a habverő végén szép íves és merev habcsúcs lesz.

Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a vaníliaaromát, az ecetet és a kukoricakeményítőt.

Egy 20 centi átmérőjű tortaforma aljának segítségével rajzoljunk kört a sütőpapírra, és helyezzük gáztepsire. A kör közepére halmozzuk a habot, majd spatula segítségével egyengessük el és formázzuk.

Az előmelegített sütő hőmérsékletét vegyük vissza 110°C fokra, és így süssük 45-50 percig a habcsókot, míg enyhén halványbarnás színűvé válik. Ezután 80-90 °C fokon 30-40 percig szárítjuk. Amikor ez letelt, kapcsoljuk ki a sütőt, és (ajtónyitás nélkül) hagyjuk benne kihűlni a habcsókot.

A pavlova közepe kicsit beesik, ebbe kanalazhatjuk majd a tejszínkémet. Ehhez közepesen kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral, amit vaníliával és lime héjával ízesítünk.

A tetejére pedig mehetnek az ízlés szerinti – inkább savanykás ízvilágú – gyümölcsök.

Unsplash

Kapcsolódó
Olvasói sztorik