Otthon készült vasárnapi ebéd

3 ínycsiklandó tojásos étel ráérős reggelekre

Próbáld ki mindegyiket!

A legtöbb háztartásban mindig van otthon tojás, szükség van rá sokféle ételhez, süteményhez, reggelire pedig általában kemény vagy lágy tojásként, rántottaként, tükörtojásként fogyasztjuk. Most olyan recepteket mutatunk, melyekkel bővíthetjük a tojásos reggeli repertoárunkat. Nem ezeket ajánljuk a gyorsan-összedobok-valamit kategóriához, ezekhez ráérős reggelek kellenek – mind az elkészítésükhöz, mind a fogyasztásukhoz.

Unsplash

Eggs Benedict avagy Benedek tojás

Hozzávalók

A Benedek tojáshoz

15 dkg sonka

4 db tojás

bors ízlés szerint

só ízlés szerint

1 teáskanál ecet

1 ek vaj (ízlés szerint)

A hollandi mártáshoz

2 ek víz

2 db tojássárgája

1/3 citromból nyert citromlé (ízlés szerint adagoljuk)

12 dkg olvasztott vaj

fehér bors ízlés szerint

cayenne bors ízlés szerint

english muffin vagy toast kenyér

Elkészítés

A hollandi mártáshoz a tojások sárgáját vízgőz fölött felhabosítjuk pár perc alatt, közben hozzáadjuk a vizet.

Levéve a tűzről, az olvasztott vajat folyamatosan adagolva hozzákeverjük, alaposan felhabosítjuk míg krémes állaga nem lesz, majd ízesítjük citromlével sóval, cayenne borssal, fehér borssal. Felhasználásig meleg helyen tartjuk.

Miközben készül a hollandi mártás, a sütőt előmelegítjük és a sonkaszeleteket sütőpapírral bélelt tepsiben pár perc alatt ropogósra sütjük.

A buggyantott tojásoknak 2 db lábosban vizet forralunk, az egyikbe ecetet öntünk, a másikat sózzuk.

Amikor már felforrt az ecetes víz, az előzőleg felütött tojásokat – óvatosan, a sárgája egyben kell, hogy maradjon – egyesével egy szedőkanálba átöntjük, mérsékeljük a hőt a lábos alatt, és óvatosan, a kanállal együtt pár másodpercig a vízben tartjuk, majd a vízbe csúsztatjuk a tojást. A fehérjét alakíthatjuk a szedőkanállal és 2 percig főzzük gyöngyöző vízben.

2 perc leteltével kiszedjük a tojásokat és sós vizes fürdőbe mártjuk őket, így nem lesznek ecet ízűek.

Míg a tojások készültek, a muffinokat/kenyérszeleteket megpirítjuk, majd tálalunk: vajas muffin – 2 szelet sonka – 1 tojás, mártás, frissen őrölt bors.

Pexels

Japán omlett

Hozzávalók

5 tojás

1 ek szójaszósz

1 tk porcukor

bors

olaj a sütéshez

ízlés szerint zöldségek

Elkészítés

A tojásokat verjük fel, sóval és borssal ízesítsük, valamint a cukrot és a szójaszószt is keverjük bele. Ha szeretnénk, apróra vágott zöldségeket is forgassunk bele.

Egy konyhai papírtörlőt itassunk át olajjal, majd kenjük ki vele a serpenyőnket.

Amikor felforrósodik az olaj, a tojás harmadát öntsük a serpenyőbe, hagyjuk, hogy felmelegedjen, majd mikor elkezd megszilárdulni, egy spatula segítségével nyúljunk alá és tekerjük fel. A tekercset toljuk a serpenyő végébe, majd konyhai papírtörlő segítségével ismét kenjük ki olajjal a serpenyőt, a tojástekercs alá is jusson olaj. Utána a következő adag tojáskeveréket is öntsük a serpenyőbe, majd a kész tekercsre göngyölítsük rá, a folyamatot addig ismételjük, míg a tojás elfogy. A vastag tojástekercset felszeletelve tálaljuk.

Pexels

Quiche Lorraine

Hozzávalók

tésztához

25 dkg (BL55) liszt

egy csipet cukor

7 g finom szemű tengeri só

1 közepes (5 dkg) tojás

15 dkg vaj

1 ek hideg víz

töltelékhez

1 egész tojás

3 tojássárgája

15 dkg húsos szalonna

3 dl 30%-os tejszín

1/8 frissen őrölt szerecsendió

frissen őrölt fehérbors

15 dkg jól olvadó (Camambert, Comte, Gruyére) sajt

Elkészítés

A vajat felhasználás előtt 20 perccel vegyük ki a hűtőből és vágjuk kisebb kockákra.

A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sóval és a cukorral, majd gyors mozdulatokkal dörzsöljük össze a nagyjából megpuhult bajjal és az enyhén felvert, míg nedves tengeri homok állagot kapunk. Adjuk hozzá a vizet és pár mozdulattal gyúrjuk át, míg azt nem érezzük, hogy összeállt a tészta, és szép sima felülete van. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kezünk melegétől megolvad a vaj.

Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük legalább fél órát.

A hűtőből kivéve gyúrjuk át a tésztagömböt néhány mozdulattal, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, és fektessük bele az előkészített formába, jusson az aljára és a szélére is.

Tegyük a hűtőbe a kibélelt formát 20 percre.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréssel 160°C) és egy villával szurkáljuk meg a tészta alját, majd béleljük ki sütőpapírral és szórjunk bele egy réteg szárazbabot vagy kifejezetten erre a célra, kerámiából készült sütőbabot, ami lesúlyozza és így megakadályozza, hogy felpúposodjon. Nagy forma esetén 20 percig, kis formáknál 10 perc süssük.

Közben készítsük el a tölteléket. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük.

Az egész tojást a tojássárgákkal, a tejszínnel és a fűszerekkel simára keverjük.

A formákban elosztjuk a szalonnát és a sajtot, majd ráöntjük a tejszínes keveréket.

Formától függően rövidebb vagy hosszabb ideig sütjük, kis formáknál 5-7 percet, nagynál kb. negyed órát, míg aranybarna színt kap. Hagyjuk langyosra hűlni és tálalhatjuk.

Unsplash

Kapcsolódó
Házi tojást vettél a piacon? Most kiderül, hogy becsaptak-e
Nem a tojás héját, és nem is a sárgáját kell nézni.
Olvasói sztorik