A banán kiváló napközbeni gyors étel, melyet a gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztanak. Éppen ezért sok család gyümölcskosarában „alapfelszereltség”. Ha mégsem fogyna el időben vagy egyszerűen csak valamilyen finom, „szaftos” édességre vágynánk, készítsünk belőlük süteményt!
![3 kihagyhatatlan banános sütemény 1](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/02/pexels-d18ed0bbd0b8d18f-d180d18fd0b1d187d0b8d0bdd181d0bad0b0d18f-13686312-e1675715876112-800x449.jpg)
Miért jó banánt enni?
- Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.
- A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén.
- A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.
- Káliumtartalma a csontjainkat is védi.
- A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.
- A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.
- A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.
- Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
- A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
- A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.
- A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást.
- A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyagfelszívódást.
- A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.
- A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.
- Végül pedig a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.
De legyünk őszinték, a banánt azért esszük, mert finom!
Íme 3 kihagyhatatlan banános édesség, érdemes mindegyiket végigkóstolni!
![3 kihagyhatatlan banános sütemény 2](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/02/befunky-collage-e1675713112608-800x450.jpg)
Banánkenyér
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál só
- 3 darab érett banán
- fél kiskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál tej
- 20 dkg cukor
- 11 dkg vaj
- 2 db tojás
- 10 dkg sütésálló csokicsepp
- 5 dkg pekándió (más olajot magvat is tehetünk bele, pl. diót, törökmogyorót, mandulát)
A tetejére
- 2 banán
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés
Összekeverjük a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport.
Egy másik tálban nyomkodjuk össze villával a banánokat, adjuk hozzá a fahéjat és a tejet. Keverjük össze alaposan.
Egy harmadik tálban keverjük ki a vajat a cukorral habosra. Majd adjuk hozzá egyenkét a tojásokat és azokkal is keverjük el.
A vajas masszához adjuk hozzá a banánpépet, majd az egészet adjuk hozzá a lisztes keverékhez és gyors mozdulatokkal keverjük homogén masszává.
Adjuk hozzá a csokicseppeket és a durvára vágott pekándiót.
Vajazzuk ki egy dobozformát és öntsük bele a tésztát.
Pucoljuk meg és hosszában vágjuk ketté a sütemény tetejére szánt banánokat és a domború felüket mártsuk lisztbe, hogy sülés közben ne süllyedjenek le a tészta aljára.
A vágott felükkel felfelé helyezzük őket a banánkenyér tetejére.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük meg a banánkenyeret. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha túlságosan sülni kezdene a teteje, takarjuk le alufóliával.
![3 kihagyhatatlan banános sütemény 3](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/02/pexels-taryn-elliott-6829488-533x800.jpg)
Banángolyó
Hozzávalók
- 3 nagyobb, érettebb banán
- 30 dkg darált keksz
- 20 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg porcukor
Elkészítés
A banánokat összenyomjuk villával, a többi hozzávalót hozzáadjuk és gombócokat formázunk belőle, ezeket kókuszreszelékbe (vagy akár tortadarába) forgatjuk.
![3 kihagyhatatlan banános sütemény 4](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/02/pexels-ella-olsson-3026811-800x600.jpg)
Banános sajttorta
Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához
Tésztához:
- 12 dkg omlós zabkeksz
- 6 dkg vaj
- 1,5 evőkanál nádcukor
Krémhez:
- 1,5 banán
- 1,5 ek citromlé
- 26 dkg natúr sajtkrém
- 2 egész tojás
- 5,5 dkg nádcukor
- 1 dl tejföl
- 1 vaníliarúd kikapargatott belseje
- 33 ml habtejszín
Elkészítés
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tortaforma aljába egy pont akkora méretű sütőpapírt szabunk és beletesszük. A tortaformát 3-4 réteg alufóliával alulról (tehát az alját és az oldalát) bebugyoláljuk, ez fogja megakadályozni, hogy a víz befolyjon.
Egy magasabb peremű tepsibe 1,5 l forró vizet öntünk.
A kekszet aprítógépben morzsásra aprítjuk, a vajat és a cukrot is hozzáadjuk és finomra őröljük. Belenyomkodjuk egyenletesen a tortaforma aljába.
A krém hozzávalóit botmixerrel krémesítjük. A kekszes tortaalap tetejére öntjük a híg folyadékot.
A vizes tepsibe állítjuk és 45-50 perc alatt megsütjük. A végére remegős lesz a teteje, ekkor jó.
A sütőben, zárt ajtónál hagyjuk kihűlni, így valószínűbb, hogy nem reped meg a teteje.
![3 kihagyhatatlan banános sütemény 5](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/02/pexels-pixabay-162688-533x800.jpg)