Otthon készült vasárnapi ebéd

Bruncholunk egyet? Valóban a reggeli lett az új ebéd?

pixabay/ stocksnap
pixabay/ stocksnap
A villásreggelit általában korán fogyasztjuk, a brunch kezdete 11 és 1 óra közöttre tehető.

Sokszor halljuk, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, mégis a hétköznapok rohanós reggeleibe csak keveseknek fér bele, hogy igazán laktató, egészséges ételt válasszon, az pedig már tényleg luxusnak számít, hogy mindezt nyugalomban fogyassza el.  Azonban a hétvégéken sokan várják a kiadós, családi körben elköltött (villás)reggelit, ami akár annyira bőséges is lehet, hogy helyettesíti az ebédet is.

Míg a villásreggelit általában korán fogyasztjuk, a brunch kezdete 11 és 1 közöttre tehető

Az angol breakfast, azaz reggeli és lunch, vagyis ebéd szavak kombinálásából született a brunch szó, amit több magyar reggeliző hely is előszeretettel használ, hiszen ez az étkezés az utóbbi években egészen divatos dolog lett nem csak Amerikában, de hazánkban is. Azok esetében, akik szeretnek hétvégén sokáig aludni vagy csak lustálkodni kicsit, sokszor úgy alakul, hogy a kiadós reggelire olyan késő délelőtt kerül sor, hogy az ebéd teljesen ki is marad a napi menüből.

Bár a reggeli választék jóval szűkösebb, mint egy ebéd vagy vacsora, ma már a nap első fogásai között is megtalálja mindenki a számára megfelelőt. Ráadásul nem is szükséges egy jó brunch-ért étterembe menni, hiszen otthon is könnyedén, akár a családdal közösen elkészíthetjük a kiadós és finom reggeli fogásunkat.

Kapcsolódó
A konyhatündérek alapvető főzési eszközei
Kezdő háziasszonyoknak hasznos tanácsok.

Klasszikus rántotta továbbfejlesztve

Az egyik legalapvetőbb reggeli fogásnak számít a rántotta, hiszen villámgyorsan és egyszerűen el lehet készíteni. Bővített változatát gazdagíthatjuk hagymával, sonkával, sajttal, de bármilyen zöldséggel is. Amerikában a hagyományos rántottát, főtt, majd olajon megpirított krumplival, sült baconnel, friss zöldségekkel és pirítóssal fogyasztják, ha egy kiadós reggelire vágynak. Bár hazánkban a krumpli nem kimondottan reggeli fogás, ezt az összeállítást azonban érdemes kipróbálni, mert elképesztően finom. Ha a napi program úgy alakul, hogy később ebédelünk, ezzel az étellel, akkor is jól járunk, hiszen egész délelőttre jól lakhatunk vele.

pixaby/mccartyv

Reggeli édesség

Azoknak, akik szívesebben fogyasztanak édes reggeliket, elsőként talán a palacsinta jut eszükbe. A magyar, vékony, könnyen hajtogatható vagy feltekerhető változat az igazi klasszikus, azonban népszerű a vastagabb, kisebb, amerikai változata is. Mind a két típusú palacsintát más-más kiegészítőkkel érdemes fogyasztani. Amíg a gyümölcs, a lekvár vagy a mogyorókrém mind a kettőhöz jól illik, addig a magyar változatot tölthetjük kakaóporral, túróval vagy pudinggal, az amerikai palacsinta mézzel, mogyoróvajjal vagy juharsziruppal az igazi.

Szuper választás lehet reggelre a gofri is, ami a palacsintánál is említett kiegészítőkkel tálalható, azonban önmagában vagy tejszínhabbal is kiváló fogást alkot. A nyári szezonban akár egy gombóc fagylaltot is tálalhatunk hozzá, ami 1-2 menta levéllel kiegészítve igazán üdítő reggelit eredményez.

Kapcsolódó
Így készül az unoka kedvence, a nagyi pudingos, áfonyás csigája
Erre a felnőttek is könnyen ráfanyalodnak.

Különleges szendvicsek

A szendvicsek is igazi klasszikus reggeliknek számítanak, azonban egy kényelmes, hétvégi napon művészi szintre emelhetjük a szendvicskészítést. Kenyér vagy zsemle helyett válasszunk croissant vagy bagelt, amit salátával, paradicsommal, tükörtojással, baconnal, sajttal és minden olyan kiegészítővel megtölthetünk, amit a család szeret. Ha van arra alkalmas szendvicssütőnk, akkor bátran süssük is meg, mert úgy még finomabb reggelit kapunk.

pixabay/sanfirabogdan

Az olaszok egyik kedvenc szendvicse a bruschetta, amit ők elsősorban előételként fogyasztanak, de reggelire is kiváló választás. Főleg bagettet vagy ciabattát használnak az alapjaként, amit megpirítanak, bedörzsölnek fokhagymával és olívaolajjal, a tetejére pedig feltétnek apróra vágott paradicsom, hagyma, olajbogyó és bazsalikom keverékét teszik. Igazán frissítő, remek reggeli fogás.

Reggeli szendvicseinkre különböző, házilag készült krémeket is kenhetünk. Ilyen például az avokádókrém, a padlizsánkrém, vagy a tojáskrém. A két utóbbit érdemes már este elkészíteni, hogy reggelre jól összeérjenek benne az ízek. Bármilyen kenyérfélével tökéletes reggeli fogást alkotnak.

Diétás, egészséges fogások

A fent felsorolt reggelik nagyon bőségesek és laktatók, azonban a diétázó vagy könnyebb fogásokat kedvelők számára is bőven akad választék.

A felhőtojás nem csak nagyon mutatós, de kevés hozzávalót igényel és nagyon finom is. Friss zöldségekkel tálalva remek és könnyű reggelit eredményez.

Diéta alatt sem kell lemondanunk a palacsintáról, hiszen a proteinből készült verzióját bárki nyugodt szívvel fogyaszthatja. Gyümölcsökkel, diétás lekvárral vagy cukormentes mogyorókrémmel, esetleg házilag készült krémekkel is tálalható.

Kapcsolódó
Árvácskával készül a palacsinták hercegnője
Nem csupán ízletes, hanem mutatós is.

A granola (annak is a cukormentes változata) is remek lehet. Joghurttal, esetleg gyümölcsökkel kevert verzióját érdemes már előző este elkészíteni, hiszen a granola kellemesen megpuhul a joghurttól. Egy üvegpohárban például rétegezve is nagyon mutatós.

pixaby/ nastasyaday

Kapcsolódó
Sajtos palacsinta, amiből a sok is kevésnek bizonyul
Íme a bizonyíték, hogy a sós palacsintáért is rajonghat a család.

Szerző: Ludányi Fanni

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik