Otthon készült

Eperre fel! 3 egyszerű, de mutatós epres sütemény

A gyümölcsszezont mindig az eper nyitja, nem csoda, hogy alig várjuk a hosszú tél után a friss, csodaszépen pirosló, üde szamócákat. Alig győzünk belőle eleget enni! Ha nem csak önmagában, hanem sütemény formájában is szívesen ennél belőle, próbáld ki a 3 egyszerű epres receptünk egyikét!

Bár gyümölcsszezont említettünk, az eper valójában nem is gyümölcs, hanem a virág vízzel telt magbugája.

Sőt, még csak nem is eper, szakmai megnevezése szamóca.

Bár csábítók a hatalmas szemek, sokszor a kisebb darabok sokkal ízletesebbek. Szagolgassunk, ha az illata jó, az ízével sem lehet sok probléma.

Sajnos, nem sokáig áll el, hűtőben zárt dobozban maximum 3-4 napig tárolhatjuk, de fogyasztás előtt vegyük ki és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, úgy finomabb lesz.

Az epret fagyaszthatjuk is (a szemeket nem egymáshoz érve egy tálcán fagyasszuk le, majd zacskózhatjuk), aszalhatjuk (napon, tűz felett vagy aszalógépben), kandírozhatjuk, de készülhet belőle lekvár, befőtt, szörp vagy pálinka is.

Hurrá, 10 dkg eper csak 35 kalória! Persze, nehéz megállni 10 dekánál… Ha pedig a sütemény recepteket nézzük, lesz ott jóval több kalória is!

A napi C-vitamin-adagot (60 mg) már 10 dkg eper fedezi, de E-vitaminban is gazdag, és antioxidáns hatása miatt segít megelőzni az öregedést. Nagyobb mennyiségű eper fogyasztása tisztítja a szervezetet és a vért, ideális tápanyag-összetételének köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, az agyérelmeszesedés, illetve a tumoros betegségek esélyét.

A jó tulajdonságai ellenére vigyázni kell vele, apró magvai az arra allergiásoknak gondokat okozhatnak: haspuffadást, kiütéseket, szájüregi viszketést, ajakduzzanatot. Kisbabáknak másfél éves korukig nem is javasolják ezt a gyümölcsöt.

Unsplash

Érdekességek az eperről

Az eper az egyetlen olyan gyümölcs, ami kívül viseli a magjait.

Az eper a rózsafélék családjába tartozik.

Belgiumban vagy egy epermúzeum, a Le Musée de la Fraise (The Strawberry Museum), amit teljes mértékben az epernek szenteltek.

Az ókori rómaiak gyógyhatást tulajdonítottak az epernek, sőt, egyenesen csodatévő gyümölcsnek tartották, amivel a depressziótól kezdve az ájuláson át a lázig, a vesekövekig, a rossz leheletig és a torokfájásig mindent kezeltek.

Franciaországban az eper afrodiziákumnak számít, így az ifjú házasokat az esküvői reggelijükön tejszínes édes eperlevessel kínálják.

Kapcsolódó
Így készül a látványos szamócatorony: mindenkit levesz a lábáról
A kreativitás határtalan, főként, ha eperről van szó!

3 mutatós epres sütemény recept

Unsplash

Epres mille feuille

Unsplash

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta (sütőpapírra feltekert)

150 ml habtejszín

5 dkg porcukor

15 dkg mascarpone

15 dkg eper

Elkészítés

A leveles tésztát 12 db egyenlő téglalappá vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával néhány helyen megszúrkáljuk.

A tészta tetejére is teszünk egy sütőpapírt és egy tepsit nehezékként, hogy sülés közben ne emelkedjenek meg a lapok.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát és a mascarponét is.

Habzsákba töltjük és a tésztalapokra kis halmokat nyomunk. Rakjuk tele felszeletelt eperrel. Ráhelyezünk egy másik lapot és arra is kis halmokat nyomunk. 2 vagy 3 emeletesre készítsük.

Epres sült túrótorta

Unsplash

Hozzávalók

24 cm-es tortaformához

50 dkg túró

3 db nagyobb tojás

1 ek kristálycukor

15 dkg porcukor

20 g vaníliás cukor

80 g főzős vaníliás pudingpor (vagy 8 dkg keményítő)

2 dl habtejszín

1 db citrom reszelt héja

50 dkg eper

1 ek étkezési keményítő

Elkészítés

Az epret tetszés szerint felvágjuk, megszórjuk egy evőkanál keményítővel és összekeverjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval és a kristálycukorral kemény habot verünk.

A habtejszínt szintén kemény habbá verjük.

A tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Majd elkeverjük benne a túrót, reszelt citromhéjat, vaníliás pudingport.

Ezután először hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabot, és óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, egy keverőkanállal összekeverjük.

Majd szintén óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje habot is.

Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a massza felét.

Erre kanalazzuk a keményítős epret, majd a maradék túrós masszát.

160 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel 55-60 perc alatt megsütjük.

A formában hagyjuk kihűlni, majd eperrel díszítjük.

Epres sajttorta

Unsplash

Hozzávalók

20 cm-es formához

Torta alapjához:

10 dkg vajas keksz

4 babapiskóta

5 dkg vaj

Krémhez:

10 dkg mascarpone

2 dl tejföl

20 dkg porcukor

1 tk vaníliaaroma

reszelt citromhéj

fél citrom leve

1 tojás

Epres öntet:

50 dkg eper

fél citrom leve

1 csomag vaníliás cukor

porcukor

1 ek keményítő

Elkészítés

A kekszet és babapiskótát ledaráljuk vagy összemorzsoljuk és a felolvasztott vajjal elkeverjük.

A tortaformát kibéleljük sütőpapírral és a kekszmasszát alaposan belenyomkodjuk.

A mascarponét a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével és a vaníliaaromával simára keverjük. Ezután hozzákeverjük a tejfölt és az egész tojást is.

Ezt a krémet a kekszes alapra öntjük, a tetejét elsimítjuk.

150 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses módban 30-35 percig sütjük. Ha a teteje már kezd egy kis színt kapni, ki lehet venni a sütőből.

Az epret botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a citromlevet, a vaníliás cukrot és ízlés szerinti mennyiségű porcukrot (függ az eper édességétől és egyéni ízléstől). Állandó keverés mellett pár percig főzzük.

A keményítőt simára keverjük egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett az eperhez öntjük, és sűrűbben folyósra besűrítjük vele.

A teljesen kihűlt torta tetejét eperszeletekkel díszítjük és rákanalazunk az öntetből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik