Otthon készült

Így készül az unoka kedvence, a nagyi pudingos, áfonyás csigája

Erre a felnőttek is könnyen ráfanyalodnak.
Korábban a témában:

A nagymamák az unokákért mindent megtesznek, legyen fagy vagy kánikula, sütni vagy főzni kelljen. A mezőzombori Kiss Péterné, Marika is azon nagyik közé tartozik, akik az unoka első szavára elkészítik azt, amit a kicsi kér. A napokban éppen pudingos, áfonyás csigával kényeztette el az unokát, a receptet pedig – melyben szíve, lelke benne van – nagy örömmel osztotta meg a Sokszínű Vidék olvasóival.

Íme, a pudingos, áfonyás  csiga receptje

Hozzávalók (a tésztához)

  • 80 dkg liszt (fele rétes, fele finom)
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor + 1 vaníliás cukor
  • körülbelül 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg lágy vaj vagy margarin
  • 1 citrom reszelt héja

Hozzávalók (a töltelékhez)

  • 2 csomag vaníliás puding
  • 8 dl tej
  • áfonyalekvár
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaj vagy margarin

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, megvárjuk amíg felfut. A lisztet tálba szitáljuk,  elkeverjük benne a sót, a citromhéjat, majd beleöntjük az élesztős tej ¾ részét. A maradék tejben elkeverjük a tojássárgáját  és ezt is hozzáöntjük a  liszthez. Szép fényes, hólyagosra dagasztjuk, (könnyű, közepesen lágy legyen a tészta, ha szükséges, önthetünk még hozzá langyos tejet) majd apránként beledagasztjuk a puha vajat is. Lágy, selymes tésztát kapunk.  Duplájára kelesztjük.

Elkészítjük a pudingot: 2 csomag vaníliás pudingot 8 dl tejjel és ízlés szerint (kb. 4 kanál) cukorral sűrűre főzünk. Még melegen egy jó diónyi vajat elkeverünk benne, hogy ne bőrösödjön és kihűtjük.

Ha duplájára kelt a tészta, ketté vesszük, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. Kinyújtjuk kb. fél ujjnyi vastagra, megkenjük a puding felével, áfonyalekvár pöttyöket szórunk rá és feltekerjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és margarinnal kikent tepsire sorakoztatjuk őket, kis távolságra egymástól, mert még kelni fognak. Így járunk el a tészta másik felével is.

A tepsiben ismét megkelesztjük, majd 180 fokon szép rózsaszínűre sütjük. Ha megsült, vaníliás-cukros meleg tejjel picit megpocskoljuk, és még pár percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szívja meg magát a tejjel. Így lesz könnyű, puha, foszlós a csigánk.

Porcukorral megszórva kínáljuk.

Ez a mennyiség 2 nagy tepsire való, ha kisebb a család, lehet felezni a mennyiséget minden hozzávalóból.

Jó étvágyat!

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.