Kertünk-Portánk

Erre figyeljünk, ha málnát metszünk

pixabay.com
pixabay.com
A jó termés érdekében néhány szabályt érdemes betartani.

Kedvelt bogyós gyümölcseink egyike a málna, mely remek frissen fogyasztva, de kiváló szörpök, lekvárok, levesek is készíthetők belőle. Tiszta alkohol édesítésére is használják.

A boldogasszony csipkéjének is nevezett, hazánkban őshonos, földalatti tarackokat hajtó, nagyjából két méter magasra megnövő félcserjét majd minden kertben felfedezhetjük. Fehér virágait májustól augusztusig hozza laza fürtökben, vagy bugákban. Magas vízigényű növény, legideálisabb számára a gyengén savas, tápanyagban gazdag talaj, írja az agraroldal.hu.

A málnának több típusát különböztetjük meg, attól függően, hogy mikor hozza a gyümölcsöket. Lehet egyszer termő, nyári málnafajta, és kétszer termő, melyeket őszi-, vagy folyton termő málnafajtaként ismerhetünk. A piros gyümölccsel rendelkező málna lehet egyszer-, és kétszer termő, a sárga gyümölcsű viszont csak kétszer termő lehet, a fekete-, és a bíbormálna pedig egyszer termő.

Az egyszer termő fajták azokon a vesszőkön hozzák a termésüket, melyek az előző nyáron fejlődtek ki, majd szépen átteleltek. A kétszer termő málnafajták az előző nyáron kifejlődött vesszőkön és az adott évben kihajtott, fiatal, friss vesszőkön is hoznak gyümölcsöt.

pixabay.com

Az egyszer termő nyári málna metszése

Az egyszer termő nyári málna metszése a gyümölcsök leérése után aktuális. Ekkor a már nem termő vesszőket visszavágjuk, egészen a talaj szintjéig. Érdemes odafigyelni arra, hogy a nyáron kihajtott, fiatal, friss vesszőket ne metsszük vissza, mivel ezek fogják hozni a termést a következő évben.

Ha a málnákat egy sorban termesztjük, az új vesszőket ritkítsuk meg. A távolság az egyes vesszők közt 15-20 centiméter legyen, ez a következő évben ideális termést eredményez, mert nem nyomják el egymást a vesszők.

A kétszer termő málna metszése

A folyton termő málnabokrok az új vesszők felső harmadán vagy a csúcsán hoznak termést az első idényük őszén, majd a második idényük tavaszán oldalirányban, ugyanezen vesszők alsó kétharmadán. Ezeknek a málnavesszőknek a végét kell lemetszeni, addig a legalacsonyabban lévő pontig, ahol még volt rajta gyümölcs – ez általában 100-120 centiméterre található a talajtól. A vesszők alsó részét hagyjuk meg, így a következő tavaszon vagy kora nyáron teremni tud majd.

Miután ez a része is letermett a vesszőnek a második évben, metsszük vissza egészen a talajig. Ezzel egy időben a fiatal vesszőket, melyek már ősszel teremni fognak, futassuk fel egy karóra, vagy a karók közé vízszintesen kifeszített dróthuzalra. A következő tavasszal vagy kora nyáron gyümölcsöt hozó, folyton termő málnafajták vesszőinek alsó kétharmadát karózzuk ki, vagy futassuk fel növénytámaszra.

Jó megoldás lehet az is, ha az őszi szüret után az összes vesszőt visszametsszük, ebben az esetben tudnunk kell, hogy  csak egyszer fogunk tudni gyümölcsöt betakarítani a folyton termő málnabokorról.

A folytontermő málna metszése

A folytontermő málnák július közepén kezdenek el érni, és fagyig folyamatosan (nem kétszer) érnek. Metszeni az első gyenge fagyoknál kell. Metszéskor tövig vissza kell vágni.

Kapcsolódó
A gyümölcs, aminek olyan az íze, mint az eper és a málna kombinációja
Ázsiában kétezer éve termesztik és fogyasztják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik