Életmód

Munkába állt a világ első málnaszedő robotja

Piacra kerültek a világ első málnaszedő robotja által leszüretelt gyümölcsei, írja a Guardian.

A Fieldwork Robotics által fejlesztett szerkezeteket a Portugális délnyugati részén található Odemira városához közeli földeken vetették be először élesben. A farmot a Summer Berry Company nevű cég üzemelteti, mely komoly beszállítója a briteknél többek közt a Tescónak és a Waitrose bolthálózatnak is.

A robotok alkalmazása rávilágít arra a problémára is, hogy egész Európában hiány van a szezonális munkaerőből.

Az 1.8 méteres robotok előállítási költsége meghaladja a kétmillió fontot. 3D-nyomtatott műanyag karjaik segítségével szimultán tudnak egyszerre két irányból is málnát szedni.

Fieldwork Robotics

Az innováció azért is számít rendkívülinek, mert a málna köztudottan az egyik legnehezebben szedhető gyümölcs, hiszen a növények kiszámíthatatlan magasságban és méretben hoznak termést.

Rui Andres, a Fieldwork Robotics vezérigazgatója arról beszélt, a technológia megalkotásánál figyelniük kellett, hogy a robot elegendő nyomást helyezzen a növényre, hogy elengedje a termést, de mindezt úgy, hogy ne sérüljön közben a gyümölcs.

Az eszközöket elsőként Nagy-Britanniában tesztelték három évvel ezelőtt. Akkor egy percbe tartott, mire a kar egyetlen gyümölcsöt leszedett és behelyezett a kosárba. Azóta jelentősen javítottak a szenzortechnológián, a fogókat pedig teljesen újratervezték annak érdekében, hogy csökkentsék a szüretelési időt.

Mostanra a robotok egy óra alatt egy kiló málnát tudnak leszedni, de a cél az, hogy ezt a rátát négy kilogrammra felvigyék. A cég akkor lenne igazán elégedett, ha a robotok 25 ezer darab málnát szüretelnének naponta, egy ember ugyanis egy nyolcórás műszak alatt maximum 15 ezret tud a tapasztalok szerint.

A Fieldwork Robotics heti szinten kap megkereséseket a világ minden tájáról a robotok iránt.

A portugáliai farmon szüretelt gyümölcsök háromnegyede egyébként a brit szupermarketekbe kerül majd, a maradékot pedig Európa más piacain értékesítik majd.

Kapcsolódó
A gyümölcs, aminek olyan az íze, mint az eper és a málna kombinációja
Ázsiában kétezer éve termesztik és fogyasztják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik