Ezt tegyük, ha barnulnak a növények levelei

Bár a barna levélvégek és szélek riasztónak tűnhetnek, ezek legtöbb esetben csak egyszerű, könnyen megoldható problémákat takarnak.

Ha valami szokatlan jelenséget vélünk felfedezni szobanövényeinken, az gyakran okot ad az aggodalomra. Ha azt látjuk, hogy növényünk leveleinek szélei vagy végei megbarnultak, akkor az lehet az első gondolatunk, hogy valamilyen betegség, vagy kártevő megtámadta szeretett növényünket. Ez azonban nem minden esetben van így, írta az Agrároldal.

Mitől barnul be a növény levelének széle?

Ha egy növénynek az egész levele bebarnul, az több tucat problémát is jelezhet. Ha azonban növényünk levelének csak a szélei színeződnek, akkor viszont egyetlen probléma állhat fenn: A növényünk bizony stresszes. Ezt a stresszhelyzetet pedig nem más idézi elő, mint a vízhiány.

Túl kevés csapadék

Könnyen lehet, hogy túl kevés eső esik, így a természet nem tudja elegendő csapadékkal ellátni növényünket.

Összeszűkült gyökerek

Az is könnyen előfordulhat, hogy növényünk gyökerei összeszűkültek, így nem tudnak vízért nyúlni. Ez leginkább konténerben, vagy cserépben termesztett növényeknél fordul elő, de megeshet a talajban – különösen agyagos talajban – lévőknél is.

A talaj nem tartja meg  a vizet

Ha homokos talajba ültettük a növényeinket, akkor könnyen előfordulhat, hogy a talaj nem tartja meg a vizet, így az még az előtt elfolyik, hogy a növény táplálkozhatna belőle.

Sérült gyökerek

Ha azt a területet, ahol növényünk leledzik, elönti a víz, vagy éppen túl tömör körülötte a talaj, az gyakran okozhatja a növény gyökérzetének sérülését, károsodását.

A szobanövények levélszéleinek barnulása

A szobanövények levélszéleinek barnulása gyakori probléma, amely többféle okra vezethető vissza. Az egyik leggyakoribb ok a nem megfelelő öntözés: a túlöntözés vagy az alulöntözés egyaránt stresszt okoz a növénynek, és ennek egyik jele a levélszélek barnulása.

Kapcsolódó
Ezek a legjobb légtisztító növények
A NASA már 30 éve vizsgálja a szobanövények légszűrő képességét.