Kertünk-Portánk

Ezek a legjobb légtisztító növények

wikimedia commons
wikimedia commons

A növények képesek kiszűrni a levegőben megtalálható veszélyes gázokat, megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek. A NASA már 30 éve indított olyan kutatást, melyben a levegőminőséget javító növényfajokat kereste. Eleinte ezen növények hatását három vegyület semlegesítése kapcsán tesztelték – írta cikkében a Magyar Mezőgazdaság.

A leghatékonyabbnak a formaldehid, a triklóretilén és a benzol kiszűrésében, illetve megkötésében jeleskedtek a vizsgált fajok. Ezek az anyagok azok, melyek igen károsak az egészségünkre, és leginkább az őszi-téli időszakban a nagyon nagy mennyiségben telítődhetnek a lakásban, hiszen ekkor jóval kevesebbet szellőztetünk, mint nyáron.

Ráadásul a szobanövények már pár nap alatt jelentős légtisztító hatást fejtenek ki, főleg ha nagy a lombfelületük. A légtisztító készülékekkel természetesen nem veszik fel a versenyt, hiszen azok akár baktériumok és vírusok kiszűrésére is alkalmasak, de a szobanövények ráadásul nyugtatóan hatnak az emberre, emellett ezt a ritkábban említett hasznos tulajdonságukat is érdemes ismerni.

A zöldike (Chlorophytum comosum) az egyik legismertebb szobanövény, többféle változata van az alapfajon kívül, például a szélesebb és csavart levelű. Csokrosindának is hívják mert hosszú indán hozza csoportosan utódait. Rendkívül gyorsan növekszik, ezen felül egyáltalán nem mérgező, sőt enyhén kesernyés leveleit van, ahol zöldségként fogyasztják. Egyik legkiemelkedőbb faj a levegőtísztító képesség szempontjából.

wikimedia commons

A dracéna (Dracaena marginata) az egyik leghatásosabb légtisztító szobanövényeknek a vizsgálatok szerint, nagyon strapabíró, tág tűrésű növény. Hátránya, hogy mérgező növény, így háziállatok és kisgyermekek mellett nem biztos, hogy a leginkább ideális választás.

Az anyósnyelv (Sansevieria sp.) számtalan fajjal és fajtával rendelkezik, sok színváltozatban a kicsitől a nagy növésűig. Nagyon kevés fénnyel is beéri, ezért is futott be nagy karriert, mint szobanövény. Nagy mennyiségű formaldehid és nitrogén oxid megkötésére képes ezek az anyagok minden tisztítószer, de a legtöbb kozmetikai szer használata során is felszabadulnak a lakásban.

Az aloe fajai (Aloe vera, Aloe arborescens, stb.) nem klasszikus szobanövények, bár hűvösebb és világosabb helyen télen jól érzi magát a lakásban. Az Aloe vera leveleiben található gélből készülnek a sebek és az égési sérülések gyógyulását segítő készítmények.

wikimedia commons

A szobai futóka (scindapsus aureus) is egy rendkívül szobanövény ami gyorsan nő, nagyon könnyű szaporítani –vízbe téve hamar gyökeret ereszt –, és a rossz fényviszonyokat, valamint a rendszertelen öntözést is jól tolerálja.

A hegyi pálma (Chamaedorea elegans) sok lakásba visz egzotikus hangulatot, egyetlen hátránya, hogy viszonylag lassan nő. Kiválóan használható helyiségek párásítására, amennyiben száraz a levegő, és természetesen légtisztít hatása is kiemelkedő. Egyetlen hátránya, hogy nagyon lassan növekszik, de egy többéves példány önmagában elegendő lehet egy nagyobb helyiség levegőjének tisztántartására, ha kizárólag a formaldehid megkötése a cél.

A légtisztító növények sora még folytatható lenne, de gyakorlatilag bármilyen növényt is tartunk, az jó hatással van a szoba levegőjének összetételére, páratartalmára.

Kapcsolódó
Ezért sárgulnak be télen a szobanövények levelei
Többféle oka lehet, tehetünk is ellene.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik