Mozaik

Öt baktériumfaj is segíthet legyőzni a tűzelhalást

Wikipedia commons
Wikipedia commons
Tűzelhalás ellen hatásosnak tűnő baktériumokat azonosítottak spanyol kutatók.

A Valenciai Mezőgazdasági Kutatóintézet (IVIA, Institut Valencià d’Investigacions Agràries) és a Valencia Egyetem egy olyan tanulmány eredményeit publikálta, amelyben a tűzelhalás (Erwinia amylovora) elleni védekezésben eredményesen használható baktériumokat teszteltek – írta meg a Fruitveb.

Kapcsolódó
Így csalható tőrbe a kertek réme, a dióburok-fúrólégy
Hazánkban 2011 őszén azonosították első ízben Sopron környékén.

A vegyszerek kiváltására alkalmas biológiai készítmény létrehozásának első lépéseként különböző növényi szövetekből és különböző földrajzi helyekről gyűjtöttek be baktérium-izolátumokat.

Ezt követően laboratóriumi körülmények között (in vitro), majd az észlelhető tünetcsökkentő hatás alapján (ex vivo) vizsgálták meg, hogy begyűjtött izolátumok közül melyek fejtenek ki antagonisztikus hatást a tűzelhalást okozó baktériummal szemben.

A begyűjtött izolátumok közül öt olyan baktériumfajt is találtak, amelynek hatásossága ígéretesnek tűnik.

Ezek a baktérumfajok a következőek: Pseudomonas rhizosphaerae, Curtobacterium flaccumfaciens, Enterobacter cancerogenus, Pseudomonas azotoformans, Rosenbergiella epipactidis.

Kapcsolódó
Elpusztítja a baktériumok 99,99%-át az ecet
Az ecet ugyanolyan hatékony a 4 leggyakoribb baktérium és gomba hatástalanításában, mint a durvább vegyi anyagokat tartalmazó és drágább szerek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik