Életmód

Elpusztítja a baktériumok 99,99%-át az ecet

pixabay
pixabay
Az ecet ugyanolyan hatékony a 4 leggyakoribb baktérium és gomba hatástalanításában, mint a durvább vegyi anyagokat tartalmazó és drágább szerek.

Tényleg fertőtlenít az ecet? Van annyira hatékony, mint a legnépszerűbb bolti termékek? A Tudatos Vásárlók Egyesülete választ szeretett volna kapni a kérdésre, ezért laboratóriumban Domestos, Sanytol és Frosch termékek, valamint egy házi tisztító keverék és a 20%-os étkezési ecet baktérium- és gombaölő hatását vetették össze.

Azt talán már mindannyian tudjuk, hogy a túlzásba vitt fertőtlenítésnek rövid- és hosszútávon is komoly következményei lehetnek az egészségünkre. Az USA, Franciaország és más országok hatóságai is felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus járvány kezdete óta megnövekedett a mérgezéses esetek száma. Ezek jelentős része általában az 5 évesnél kisebb gyerekeket érinti.

Jó, ha tudjuk, hogy az antibakteriális és fertőtlenítő szerek nagyon széleskörű és aktív használatával éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk: könnyebben leszünk betegek. Használatuk hatására valóban elpusztul a baktériumok egy része – beleértve a hasznos baktériumokat is –, a maradék viszont felveszi a harcot a szerek ellen, és olyan törzsek alakulnak ki, amelyek rezisztensek lesznek az antibiotikumra is, ami a WHO szerint már világméretű probléma.

Számos kutatás szerint a modern fertőtlenítési mánia lehet felelős az asztmáért és a szénanátháért is

További kutatások kellenek a témában, de az már most leszögezhető, hogy a gyerekek immunrendszerének szüksége van arra, hogy baktériumokkal és mikrobákkal találkozzanak ahhoz, hogy az immunrendszerük megfelelően tudjon működni. Vagyis nem kell folyton törölgetni a játszótéren a kicsik homokos kezét fertőtlenítőkendővel, géllel, mert a bennük lévő kémiai anyagok veszélyesebbek lehetnek, mint a baktériumok.

Csak minden 2. ember használ ecetet tisztításhoz

A legtöbb baktérium hasznos az ember számára: a testünkben élnek, segítenek abban, hogy egészségesek maradhassunk, és kontroll alatt tartják a „rossz” baktériumokat. Az egészséges háztartásnak nincs szüksége antibakteriális szerekre. Egy szappanos kézmosás, meleg víz és környezetbarát tisztítószer a legjobb út arra, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. Takarítanunk viszont kell, a kérdés csak az, mivel tegyük.

A legtöbb bolti tisztítószer számos, egészségre és a környezetre nézve ártalmas hatóanyagot és adalékanyagot tartalmaz, ezért 2019-ben kampányt indítottunk az egészségünkre biztonságos és környezetbarát tisztítószerek népszerűsítésére. Kampányunk egyik része a hagyományosnak is nevezhető, tisztításra alkalmas egyszerű szerek – az ecet, a citromsav, a szódabikarbóna és társaik – bemutatása.

A Nielsen közvéleménykutatása alapján az emberek 49%-a használ ecetet a mosáshoz, takarításhoz, további 11% jó ötletnek tartja, de még nem próbálta. Sok népszerű „ökotakarítós” oldal és blog is ajánlja az ecetet fertőtlenítéshez, tisztításhoz és rengeteg kérdést kaptunk tőletek arról, vajon mennyire jól fertőtlenít az ecet. Ezért most ennek jártunk utána.

Vajon mennyire jól fertőtlenít az ecet?

A vizsgálatban az egyesület tagjai az ecet fertőtlenítési hatékonyságát vetették össze más olyan szerekével, amelyeket az emberek általában fertőtlenítésre használnak, ezért 5 különböző háztartási tisztító-fertőtlenítő szert teszteltünk laboratóriumban:

  • Domestos Extended Power Pine Fresh
  • Sanytol univerzális fertőtlenítő spray
  • Frosch ecetes tisztítószer
  • házilag elkészíthető keverék
  • 20%-os étkezési ecet – A Tudatos Vásárlók által ajánlott házilag elkészíthető keverék  egy általános tisztítószer: egy vizes oldat, ami fele arányban tartalmaz étkezési ecetet és 5%-ban gyógyszertári alkoholt. Az étkezési ecet pedig 20%-ban ecetsavat (80%-ban vizet) tartalmaz.

Az eredmény

  • 60 perc alatt szobahőmérsékleten az összes vizsgált szer rendelkezik baktériumölő és gombaölő hatással.
  • A 20%-os étkezési ecet gyakorlatilag tökéletesen fertőtlenít.
  • Az 5-10% ecetsav tartalmú Frosch ecetes tisztítószer is ugyanilyen jól szerepelt a vizsgálaton, ami azt jelenti, hogy a 10%-os étkezési ecet is hatékonyan fertőtleníthet.

Az ecet tehát ugyanolyan hatékony a 4 leggyakoribb baktérium és gomba hatástalanításában, mint a durvább vegyi anyagokat tartalmazó és drágább szerek.

További hasznos információk és tanácsok a témában a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján találhatók.

Kapcsolódó
Tisztítószer ökosan: mikor, melyiket használjuk? Szakember válaszol
Ismerkedjünk meg a környezetbarát tisztítószerek hatékony használatával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik