Kertünk-Portánk

Nyolc dolog, amit soha ne tisztítsunk ecettel

Az ecet nem az az univerzálisan használható csodaszer, aminek eddig hittük.

Az ecetet egyfajta háztartási csodaszerként ismerjük, de a közhiedelemmel ellentétben nem jó mindenre, ahogy talán eddig használtuk. Az erősen savas anyag kifejezetten káros lehet egyes felületeken, írja a Treehugger.

Íme tehát egy hiánypótló lista arról, hogy mihez ne használjuk az ecetet:

1. Kőből készült munkalapok

A sav és a gránit, a márvány vagy a zsírkő felület nem bírja egymást. A sav tompítja a fényes felületet, sőt akár pöttyösödést is okozhat rajta. Ne használjunk tehát ecetet a munkalapok tisztításához, és ha valami savasat öntöttünk ki rá véletlenül, azonnal töröljük le.

2. Vasalók

Van, aki azt javasolja, hogy egy kis ecettel tisztítsuk meg a vasaló belsejét. Ez azonban nem jó ötlet, mert a sav elégetheti a fűtőelemet, és az egészet roncsolhatja. Olvassuk el az adott vasaló használati útmutatóját, még ha időigényes is, és kövessük azt minden esetben.

Fotó: Getty Images

3. Mosogatógépek

Sokan ajánlják az ecetet a mosogatógépek frissítésére, tisztítására, sőt, néhányan az öblítőszert is ecettel váltatnák fel. De ezzel is az a helyzet, mint a vasalóval. Ezek a finom gépek nem minden esetben alkalmasak a savas tisztításra, mert károsíthatja hosszú távon a mosogatógép gumi alkatrészeit. Vannak erre a célra speciálisan kifejlesztett szerek, de ha kétségeink vannak, kérdezzük meg a készülék gyártóját, de legalább egy szerelő szakembert.

4. Mosógépek

Nagyon sokan használnak ecetet szövetlágyítóként. De ugyanúgy, ahogy a mosogatógépeknél, a sav tönkreteheti a gumi alkatrészeket, a tömítéseket, tömlőket, ezzel szivárgást okozva. Az elöltöltős mosógépek különösen érzékenyek az ecettel szemben.

5. Tojásfoltok, szennyeződések

Ne használjunk ecetet a tojással szennyezett felületek vagy holmik tisztításához, mert a sav reagál a tojással, megváltoztatva az állagát, és megnehezíti az eltávolítását. Sokszor elég az egyszerű forró víz és egy szivacs.

6. Zsíros szennyeződések

Azt hihetnénk, a sav mindent eltüntet, de a zsírfoltokra jobbak az alkáli, vagyis lúgos tisztítószerek, mint például a szódabikarbóna vagy a borax. Nagyon zsíros edények vagy más esetében használjuk a szódabikarbóna és a mosogatószer keverékét.

Fotó: Getty Images

7. Elektronikus képernyők

Az ecet ablakoknál működik, de a számítógép képernyőjén nem. Felmarja a kényes felületet, tönkreteszi az érintőképernyőt. A szakértő egy puha szivacs vagy vízzel átitatott kendő használatát javasolja a kényes elektronikus felületekre. Makacs foltok esetén próbáljunk ki egy vízzel erősen hígított mosogatószer-oldatot, amelyet a szövetre vagy szivacsra teszünk, nem közvetlenül a felületre. A Panasonic például a víz és a mosogatószer 100:1 arányában történő felhasználását javasolja használati útmutatójában.

8. Fa bútorok és -padlók

Az ecet a fapadlók és bútorok lakkrétegét lemarja, így az matt, fénytelen lesz. De lakkmentes bútorok esetében sem javasolt, azokat is károsítja. A legjobb eredmény elérése érdekében használjunk olyan termékeket, amelyeket kifejezetten faápoláshoz készítettek.

Nyerő páros a mosószóda és mosószappan - Így készítsünk mosógélt
Vízlágyításhoz, mosáshoz, takarításhoz is nyerő ötlet ezt használni.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik