Életmód

Szennyezőbb a műanyagnál a cigarettacsikk

Akadályozzák a növények fejlődését is.

A cigarettacsikk a leginkább elterjedt ember által előállított szennyező anyag, írja a Mother Nature Network.

Sokáig a műanyag szívószál volt az első számú közellenség, de kiderült, van egy nála sokkal alattomosabb veszélyforrás is: a cigarettacsikk.

A cigaretta füstszűrői olyan műanyagokat tartalmaznak, amelyek biológiailag nem bomlanak le, a csikkek pedig megtalálják az utat a vizeinkhez. Ha sikerül megszabadulnunk a cigarettától, azzal nemcsak a saját egészségünk, de egyidejűleg az óceánok és bolygónk egészségéért is teszünk.

Világszerte évente mintegy 5,5 billió cigarettát állítanak elő, és a Cigarette Butt Pollution Project szerint a cigarettacsikkek körülbelül 98% cellulóz-acetátból készült szűrőket tartalmaz. A cellulóz-acetát feldolgozásakor olyan műanyag keletkezik, amely nem bomlik le, ezért egy cigarettacsikk sokáig szennyezi a környezetet. A bomlási folyamatot megelőzően pedig a filterek olyan szennyezőanyagokat bocsátanak ki magukból, amelyek a dohányfüsttel együtt kerültek beléjük: nikotint, arzént, ólmot.

Tudjuk, hogy a cigaretta nem jó nekünk. A füstszűrők látszólag csökkentik a kátrányt dohányzáskor a belégzés során, ugyanakkor arra sarkallják a dohányosokat, hogy mélyebben szívják be a füstöt ugyanazért a hatásmechanizmusért. Az eredmény egy rosszindulatú termék egészségesebb változatának az illúziója csupán.

Egyértelmű, hogy a szűrők nem rendelkeznek semmilyen egészségügyi előnnyel. Csak egyfajta marketing-eszközként játszanak szerepet, mert elfogadhatóbbá teszik az emberek számára a dohányzást

– mondja Thomas Novotny professzor, a kutatási projekt egyik vezetője.

A cigarettaszűrők tovább növelik a műanyag jelenlétét környezetünkben. Az elmúlt három évtizedben az Ocean Conservancy éves nemzetközi part menti tisztítási projektje során a cigarettacsikk volt a leggyakoribb szemétfajta. A 2018-as takarítási kampány során az önkéntesek körülbelül 2,4 milliónyit szedtek össze, összehasonlításképpen 643 000 műanyag szívószálat és kiskanalat találtak.

Az Anglia Ruskin Egyetem által Angliában folytatott kutatás megállapította, hogy a cigarettacsikkek akadályozzák a növények fejlődését is. Az Exotoxicology and Environmental Safety-ben közzétett tanulmány szerint 10 százalékkal csökken a növények kicsírázása, és a növekedés további folyamataira is károsan hat a füstszűrő.

A cigarettacsikkeket még mindig sokan eldobják, ahelyett, hogy a szeméttárolókba tennék, mert ezek olyan kicsik, hogy egyesével nem tűnnek fel a járdaszélen vagy a tengerparton. A világ számos pontján még nem alakult ki a csikkmentesség kultúrája.

Az NBC News az iparági fókuszcsoportokat idézte, amelyek szerint a dohányosok úgy gondolták, hogy a hamutartók túlságosan undorítóak. Az egyik csoportban azt is közölték, hogy a csikk eldobása egyszerűen a lázadó dohányzás rituáléjának a természetes velejárója.

Különböző csoportok dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a cigarettacsikkek szétdobálását. A Cigarette Butt Pollution Project (Cigarettacsikk-szennyezés elleni program) listáján szerepelnek a csikkel való magatartásbeli elvárások leírásai, beleértve a dohánygyártó cégek felelősségét is az ügyben, továbbá kampányolnak az eldobható csikkek betiltása és a dohányzás lehetőség szerinti teljes beszüntetése mellett, hogy megakadályozzuk a környezet további károsítását.

Nem késő letenni: ma van a Dohányzásmentes Világnap
Csak egy tüdőnk van, vigyázzunk rá.

A jogalkotók küzdenek a füstszűrők betiltásáért, de az effajta rendelkezések és törvények mindig nehézkesen születnek meg. Novotny elmondta az NBC News-nak, hogy a szűrőkkel szembeni harcban részt vesz valószínűleg a jövőben az American Cancer Society (Amerikai Rákellenes Liga), az American Lung Association (Amerikai Tüdő Egyesület) és az American Heart Association (Amerikai Szív Egyesület) is, fellépnek ellene az emberi egészségre gyakorolt ​​veszélyei miatt is.

Hisz a környezetünk egészsége kölcsönhatásban áll a mi egészségünkkel,  csak kérdés, hogy mindenki belátja-e ezt.

A jó egészség titka: tölts heti két órát a természetben
Igaz a régi mondás: a nyugalom áldásos hatású.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik