Életmód

Egészségünk fontos őre a gyógyhatású hagyma

A hagyma nagyon közkedvelt növény, számtalan formában fogyasztható, és nagyon régóta használják gyógyító célokra is.

Már a Hyppolit a lakájban is megmondta a diétára fogott Schneider Mátyás, hogy ő bizony hagymát fog enni hagymával. És milyen jól tette.

A Liaoning tartománybeli Senjangban működő First Hospital of China Medical University szakemberei úgynevezett eset-kontroll vizsgálatot végeztek három helyi kórházban a 2009 júniusa és 2011 novembere közötti időszakra fókuszálva, írta a greenfo.

Bánjunk óvatosan a mérgező anyagokat tartalmazó kerti gyönyörűségekkel
Nem is gondolnánk, hogy kertünk díszei között milyen veszélyes növények fordulhatnak elő.

Az Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban publikált tanulmány 833, vastagbélrákkal küzdő páciens, valamint 833 egészséges páciens bevonásával készült. Az eredmények szerint azoknál, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak hagymaféléket, 79 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki vastag- és végbélrák, mint azoknál, akik a legkevesebbet ették a hagymákból. A kutatók szerint minél nagyobb a bevitel, annál nagyobb a védettség a vastagbélrákkal szemben.

A fokhagymafogyasztás és a rákkockázat közötti összefüggés ugyanakkor nem volt jelentős a disztális részen kialakuló bélrák esetében.

A tanulmány szerint a jótékony hatás akkor figyelhető meg, ha valaki évente nagyjából 16 kilogrammnyi vagy naponta 50 grammnyi hagymafélét eszik meg. Arra azonban figyelni kell, hogy az sem mindegy, hogyan fogyasszuk a hagymaféléket. A friss hagyma fogyasztásával megmaradnak, a hagymák felforralásával azonban részben odavesznek a hasznos tápanyagok.

A hagyma nagyon közkedvelt növény, számtalan formában fogyasztható, és nagyon régóta használják gyógyító célokra is. Van benne A-, B6-, C- és E-vitamin, kálium, vas, folsav, nátrium, és sok  ásványi anyag, rost és természetes cukor. A vöröshagyma ugyan nem tartalmaz annyi értékes gyógyító anyagot, mint a fokhagyma, azért széles körben alkalmazzák különféle nyavalyák kúrálására mindkettőt.

A vöröshagyma jó a köhögés enyhítésére, a hurutos betegségek kezelésére, és az asztma ellen is használják. Újabban felfigyeltek az orvosok arra, hogy köszönhetően az úgynevezett allil propil-diszulfid vegyületeknek a vércukorszint helyreállításában is segíthet.

Így készül a legpuhább fokhagymás rántott karaj
Köretnek a hagymás krumpli és céklasaláta a legideálisabb.

A fokhagyma antibakteriális hatása miatt légúti megbetegedések kezelésében használatos, nyálkaoldó hatású. Jól kezelhető vele a meghűlés. Tágítja az ereket, csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő.

Azoknak, akik a vöröshagymát nyersen nem szeretik, érdemes héjában megsütve fogyasztaniuk. Így a hasznos anyagok mind megmaradnak, azonban a csípős, intenzív íz elmarad.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Így készül a sztárséf páratlan ízvilágú őszi hagymalevese
Ne engedjük, hogy a borús őszi napok elrontsák a kedvünket, inkább hívjuk meg a barátainkat egy különleges őszi finomságra!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik