Kertünk-Portánk

Ugyanolyan káros lehet a takarítás, mint napi 1 doboz cigi elszívása

Több felmérés is döbbenetes tényeket állít arról, mennyire káros lehet a hagyományos tisztítószerek használata.

Napjainkban egyre tisztábban látjuk, hogy összefüggés lehet a tisztítószer-használat, valamint az asztma és más légzőszervi problémák között. Az Európai Közösség Légzőszervi Felmérései alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a tisztítószereknek való kitettség hosszú távon igen káros lehet a nők egészségére – írja a Tudatos Vásárló.

A mostani vizsgálatnak 6230 résztvevője volt, akik a világ 22 különböző pontjáról érkezett. A résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, milyen gyakran használják a tisztítószereket, ezek után pedig megvizsgálták a légzésfunkciójukat.

A  kutatás során egyértelműen bebizonyosodott, hogy azok a nők, akik otthon rendszeresen takarítanak, illetve akiknek a takarítás a munkájuk, légzésfunkciójukat tekintve gyengébbek, mint nem takarító társaik. Ugyanez a tendencia azonban nem volt megfigyelhető a férfiaknál ( bár olyan férfiak kevesebben vettek részt a kutatásban, akiknek a takarítás a munkájuk).

10-20 évnyi takarítás hatásai ugyanolyan károsak lehetnek, mintha naponta egy doboz cigarettát szívnánk el

Nem ez azonban az első tanulmány, amely a tisztítószerek hosszú távú használatának hatásait kutatta. A norvég Bergeni Egyetem tudósai által végzett 20 éves vizsgálat is megállapította, hogy a tisztítószerek használata ugyanolyan káros lehet, mintha napi 20 szál cigarettát szívnánk el.

Egy amerikai kutatás pedig nemrégiben arra világított rá, hogy a gépkocsihasználat mellett a levegőszennyezés egyik legjelentősebb oka a háztartásokban a levegőbe kerülő vegyi anyagok.

Kövérebbek leszünk a tisztítószerektől?

Egy 2018-ban publikált kanadai tanulmány szerint komoly összefüggés állapítható meg a takarítás és a gyerekkori elhízás között. A kutatás szerint az otthoni fertőtlenítőszerek gyakori és túlzásba vitt használata miatt a későbbiekben túlsúlyos is lehet a gyermekünk. Ennek az oka a bélflóra egyensúlyának felborulásában keresendő.

Ezt az 5 tisztítószert érdemes elkerülni

A listát a Tudatos Vásárló állította össze:

  1. Légfrissítők: aeroszol, spray, illatosító gél, zselé, illatpárna, pálcikás folyadék, elektromos készülék, csíptető autóillatosító, illatgyertya…
  2. Illatosított termékek: illatosított tisztítószerek, mosószerek, öblítők, de még az illatos papírzsebkendők, vécépapírok…
  3. Rovarirtók
  4. Klórtartalmú fertőtlenítőszerek: ezek közül azok a klórtartalmúak lehetnek a legveszélyesebbek, amelyek hatóanyaga a nátrium-hipoklorit. (Ezt az anyagot találjuk például a Hypo, Flóraszept, Domestos, Clorox termékekben.)
  5. Vécé-fertőtlenítők

A háztartási tisztítószerek használatakor is érdemes tehát óvatosabbnak lennünk, helyettük keressük inkább a környezetbarátabb megoldásokat. Hiszen azt is jó tudni, hogy a zöld otthonban is használunk vegyszereket, de nem mindegy, hogy egy bizonyos tisztítási folyamatra hány összetevőből álló – és milyen tisztítószert alkalmazunk.

Címlapfotó: Pixabay

Olvasói sztorik