Mozaik

Töltőautomatákból vásárolhatnak sampont és tusfürdőt cseh drogériákban

Egy multi áruházlánc példa értékű kísérlete környezetünk megóvásáért.

A samponos, tusfürdős, öblítős, mosószeres és mosogatószeres flakonok súlyos környezeti terhelést jelentenek, veszélyesebbek, mint a PET-palackok, mivel szelektív gyűjtésük és újrahasznosításuk kevésbé megoldott. Ezért is nagyon fontos fejlemény, hogy a Rossmann drogéria bevezette Csehországban az automata újratöltő berendezéseit a Novinky híradása szerint, írja a G7.hu.

A töltőautomatákból nyolcféle terméket vásárolhatnak egyelőre a vevők. Ezek úgy működnek, hogy először 20 cseh koronáért, vagyis mintegy 260 forintnyi összegért megvásárolnak egy üres flakont. Ennek a vonalkódját olvassa le a töltőautomata, majd megtölti azt a kívánt termékkel, végül a gép kinyomtatja a felhasználhatósági határidőt is. Legközelebb pedig csak hozza magával a vásárló a kiürült flakont, és újratölti az automatából.

Ha mindenki átállna az automaták használatára a samponok, tusfürdők és az egyéb kínált termékek esetében, akkor évente 5 ezer tonnával csökkenne a műanyag szemét mennyisége Csehországban.

Mivel a cseh népesség és vásárlóerő nagyjából hasonló a miénkhez, nálunk is hasonló eredménnyel számolhatnánk.

A dm azt nyilatkozta a cseh lapnak, hogy náluk még csak tesztelik a megoldást, de annyira jól fogadták a vevők, hogy jövő februártól elkezdik a szélesebb körű kiépítést Csehországban. Magyarországi bevezetési határidő egyelőre nem áll rendelkezésre.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Pókselyem és a cellulóz hibridje helyettesítheti a műanyagot
A pókháló jelentheti a megoldást a műanyagok elleni harcban?
Olvasói sztorik