Életmód

Mit jelentek a mosási szimbólumok a ruhák címkéin?

Ez alapján a kezelési útmutató alapján könnyen eligazodunk a ruhacímkék között.

Kínos, de ismerős alaphelyzet: épp kimosnánk a frissen vásárolt szerzeményünket, hogy zavartalanul hordhassuk a ruhát. Nézzük a címkét, és fogalmunk sincs, mit jelentenek az értelmezhetetlen hieroglifák. Még néhány vicces Facebook-poszt is beugrik talán, de a megfejtés továbbra is kérdéses, írja a Ketkes.

Hogy ne álljunk a későbbiekben is sóbálvánnyá meredve egy-egy mosási-kezelési útmutató előtt, lássuk részletesen a hieroglifákat és jelentésüket!

Íme a ruhacímkék szimbólumai és értelmezésük

Fotó: ketkes.com

Mosási-kezelési jelek a bevarrt címkéről, és dekódolásuk:

1. Csak kézi mosás.

2. Ne tisztítsuk otthoni körülmények között. A ruha speciális tisztítást igényel, vigyük tisztítóba.

3. Kézi mosás. Kézmeleg, azaz maximum 30 °C-os vízben, óvatosan dörzsölve mossuk.

4. Kézi vagy gépi mosás a megadott maximális hőfokon.

5. Kézi vagy gépi, de mindenképpen kíméletes mosás a megadott maximális hőfokon, lassú visszahűtés az öblítésnél. Csak alacsony fordulatszámon centrifugázzuk.

6. Kézi vagy gépi, de mindenképp kímélő mosás a megadottnál nem magasabb hőfokon, lassú visszahűtés az öblítésnél, alacsony fordulatszámú centrifugázás Tilos a ruhát dörzsölni, kézzel kicsavarni.

7. Az adott textília fehéríthető klórtartalmú termékekkel. Csak hideg vizet használjunk és kísérjük figyelemmel a por teljes feloldódását.

8. Mosáskor a klóros fehérítés nem megengedett

9. A ruha vasalható.

10. A ruha vasalható, de maximum 110 fokos hőmérsékleten. Ugyanezek a szabályok érvényesek akkor is, ha szintetikus anyagból készült, például nejlonból, poliészterből, acetátból stb. Használjunk szövetkendőt, de a vasalás során a gőzt mellőzzük!

11. A ruha vasalható maximum 150 fokos hőfokon, ha gyapjú és vegyes (gyapjú és poliészter vagy viszkóz) anyagú. Használhatunk nedves ruhát vasalásukhoz.

12. A ruha vasalható a legmagasabb, 200 fokos hőmérsékleten. A ruha anyaga len, illetve pamut, melyeket kissé be is nedvesíthetünk vasalás előtt.

13. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással.

14. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, bármilyen oldószerrel.

15. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, de csak szénhidrogénnel, perklór-etilénnel vagy fluor-triklórmetánnal.

16. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, de csak szénhidrogén és trifluor- triklórmetán használatával.

17. Ruhatisztítóban tisztítható, de csak szénhidrogénnel, perklór-etilénnel vagy fluor-triklórmetánnal. Lehetőség van korlátozott mennyiségű víz hozzáadására, a mechanikai beavatkozás és a szárítási hőmérséklet szabályozásával.

18. Ruhatisztítóban tisztítható száraz tisztítással, de csak szénhidrogén és trifluor- triklórmetán használatával. Lehetőség van korlátozott mennyiségű víz hozzáadására, a mechanikai beavatkozás és a szárítási hőmérséklet szabályozásával.

19. Mosógépben centifugázható, valamint szárítógépben szárítható.

20. Tilos mosógépben centrifugálni, illetve szárítógépben szárítani.

21. Szárítógépben szárítható, de csak alacsony hőfokon, kímélő fokozaton.

22. Szárítógépben szárítható, akár magasabb hőfokon is.

23. Ez esetben felakasztva is szabad szárítani az adott ruhadarabot.

24. Ez a szimbólum azt jelenti, hogy a ruhát felcsíptetve is szabad szárítani, de kicsavarás vagy centrifugálás nélkül.

25. Csak fekve szárítható a ruha.

Általános tanácsok selyemhez

Fotó: Pixabay

A természetes selyemből készült ruhák különös figyelmet igényelnek, lehetőleg mosószereket használjunk hozzájuk, valamint maximum 30° C-on, fehérítő nélkül mossuk, előkezelés nélkül, kímélő mosással-öblítéssel.

Kézi mosás esetén se dörzsöljük, csavarjuk az anyagot, és langyos vízben öblítsük. Ebben az esetben hozzáadhatunk egy kis ecetet is a vízhez, ezáltal felfrissítve a ruha színét.

A selyemből készült ruhákat árnyékban vagy a lakásban szárítsuk. A napfénytől, vagy a radiátoron szárítva károsodhatnak.

A selymet vasalás közben nedvesíteni kell, a legjobb ha egy nedves ruhadarabot, például lepedőt vagy pelenkát, teszünk rá, és csak mérsékelten forró vasalóval vasaljuk.

Ha a fenti utasításokra odafigyelünk, sokáig élvezhetjük kényes ruhadarabjaink viselését.

Javasoljuk, hogy őrizzék meg ezt a kis használati útmutatót, hogy bármikor előkaphassák, ha újra elbizonytalanodnának egy-egy szimbólum jelentésében.

Nyerő páros a mosószóda és mosószappan - Így készítsünk mosógélt
Vízlágyításhoz, mosáshoz, takarításhoz is nyerő ötlet ezt használni.

Kiemelt kép: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik