Életmód

Vintage ruhák 90 ezer korabeli rajzon

Púder- és cukorkaszínek, fekete és fehér. Csipke, selyem, bársony, damaszt, szatén és a tüll.

Vintage.

Az irányzat, mely 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok gyűjtőneve, nem összekeverendő a retró stílussal, mely körülbelül az 1975–1990-es évek öltözékeit jelenti.

Ezt az irányzatot, ennek az időszaknak a ruháit, stílusait, divattörténelmét mutatja be a Vintage Patterns Wiki oldal, mely igazi Kánaán azoknak, akik szeretik a divattervezést, a divattörténelmet, vagy csak vonzódnak a régi stílusokhoz, a szép ruhákhoz.

Az oldal egy jól szervezett gyűjtemény, mely jelenleg 90 ezernél több oldalon mutatja be a ruhákat 1920-tól 1970-ig. A tájékozódásban többféle csoportosítás segít.

Böngészhetünk a ruhák típusa szerint, de kereshetünk évszám szerint is.


Egyrészes ruha Couturier Design, 1952


Fürdőruha és a kapucnis kabát, feltehetően 1939/40-ből


Blúz és szoknya 1950-ből

Akad válogatás, mely a divat viccesebb oldalát mutatja be, a Vintage gyűjtemény sok meglepő, furcsa, csodálatos és vicces illusztrációval rendelkezik.


Esküvői ruha 1950-ből – kis Kupidóval

 


Tunika és kalap 1965-ből


Vouge – 1971

 

Filmcsillagok ruháiról is találhatunk képeket, alattuk leírásokkal.


Vivien Leigh – Hollywood 1940
Egyrészes, hosszabb vagy rövidebb ruha. A széles négyszögű szoknya a blúzhoz széles övvel csatolható a derékvonalon. Nyaka lehet mélyen kivágott vagy fodros.


Katharine Hepburn által a Christopher Strong filmben viselt valódi ruházat után modellezett kétrészes szoknya 1933-ból.

 

Nem csak a mozicsillagokhoz kapcsolódó ruháknál vannak rövid leírások, máshol is segítenek felirtatok.


Blúz, szoknya és nadrág: ejtett vállú, fiatalos kabáthosszú blúz, húzott vagy félig húzott, karcsúsított vékony szoknyával vagy nadrággal.


Fiatal tervező: Willi Smith ruhái 1974-ből
Misses ruha, felső és nadrág. Laza illeszkedésű, harang szabású felsőrész gallérral, végig elől gombos, zsebes. Egyenes szárú nadrág, hátul zipzárral.

Az oldal külön érdekessége, hogy fel lehet tölteni szabásmintákat, és olyan kész ruhák fotóit is, amelyek itt található képek alapján készültek.

 

 

Még farsangi jelmezekről is lehet találni fotókat, mindenképpen érdemes hát a divat szerelmeseinek és a régi idők kedvelőinek ellátogatni az oldalra és belelapozni a gyűjteménybe.

 

Nyitófotó és a cikk összes fotója: vintagepatterns.wikia.com

Olvasói sztorik